Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Мирко Цветковић обећао помоћ за храм знања


Мирко Цветковић обећао помоћ за храм знања


29.02.2012. - Блиц

Народна библиотека Србије обележила је јуче 180 година постојања, а премијер Србије Мирко Цветковић је на пригодној свечаности поручио да је та институција била, да јесте и да ће увек бити културно средиште Србије и истакао да је 180 година националне библиотеке највећи јубилеј у Србији у 2012. години.

Беседа о Народној библиотеци: Светлана Велмар-Јанковић (фото извор: Блиц)


„Ово је истински празник наше културе и Влада Србије ће наставити да подржава деловање Народне библиотеке Србије и учинићемо све да овај храм знања крене у даљи процес модернизације“, рекао је Цветковић на прослави у Народној библиотеци.

Угледна књижевница и председница Управног одбора Народне библиотеке Србије Светлана Велмар-Јанковић у својој беседи осврнула се на друштвене, политичке и културне околности у којима је основана национална библиотека, књижару Глигорија Возаревића као њен зачетак и скренула пажњу да је то било доба „разбуђених тежњи за слободом и наслућивање потребе за просвећивањем“.

На јучерашњој прослави писцу Светиславу Басари је за његов роман „Мајн камф“ уручена награда за најбољу књигу међу најчитанијим књигама у протеклој години.

У предворју централне читаонице јуче је отворена изложба „Сусрет са књигом“, а затим је представљен рукопис „Београдски паримејник“ из прве четвртине 13. века.горе штампај пошаљи