Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Обележен Дан Народне библиотеке Србије


Обележен Дан Народне библиотеке Србије


28.02.2012. - Политика

На јучерашњој свечаности, поводом 180. година од оснивање Народне библиотеке Србије, премијер Републике Србије Мирко Цветковић изјавио је да ће и у наредном периоду учинити све да тај храм знања настави да се развија и да ће Влада Србије наставити да подржава делатност Народне библиотеке Србије, као најстарије установе културе у земљи, која је основана 28. фебруара 1832. вољом кнеза Милоша и залагањем уског круга његових сарадника и учених људи, као прва установа културе у Србији.

Са прославе у Народној библиотеци Србије (фото извор: Танјуг)


Премијер Цветковић је указао поштовање садашњим и бројним претходним стручњацима и појединцима који су стварали и обогаћивали Националну библиотеку. „Двовековно трајање Народне библиотеке Србије обележило је константно унапређивање и прикупљање фондова књига, али и страдање током Другог светског рата. Пуч библиотеке пратио је и пуч саме државе”, рекао је Цветковић. Централној прослави присуствовали су и министри у влади Предраг Марковић и Расим Љајић, као и представници традиционалних цркава и верских заједница, културних установа, као и представници универзитета.

Вршилац дужности управника Народне библиотеке Дејан Ристић рекао је да није могуће замислити српску културу, науку и просвету без великана који су јачали Националну библиотеку. Он је навео да се и данас, седамдесет година од рушења те библиотеке у Другом светском рату, обнављају фондови, као и да су они готово у потпуности обновљени. Ристић је изразио уверење да ће научни и стручни капацитети те установе наставити да јачају и убудуће.

Традиционална награда за најбољу међу најчитанијим књигама у протеклој години јуче је уручена Светиславу Басари за његов роман „Мајн кампф”. Басара је том приликом рекао да му је велика част што по други пут добија признање Народне библиотеке и да то додатно појачава околност што је признање добио баш на јубилеј библиотеке. Он је истакао да није могао да поверује да је добио награду, јер је у његовом роману, како је навео, изречено много грубих речи о српској историји и друштву.

– То је оптимистично зато што се поље српске духовности шири и у стању је да прихвати различита мишљења, додао је Басара.

У оквиру дводневне свечаности обележавања Дана Народне библиотеке отворена је изложба „Сусрет с књигом”, а представљен је и рукопис „Београдски паримејник” из прве четвртине 13. века.

Народна библиотека је центар библиотечко-информационог система Србије. Један од њених основних задатака је прикупљање и чување штампане грађе у Србији и дела објављених у иностранству која припадају или се баве српском културом. Фонд Народне библиотеке Србије је у целини културно добро које се трајно чува, а садржи око пет милиона примерака библиотечког материјала, с просечним годишњим приливом од око 20.000 наслова. Укупне електронске ресурсе библиотеке дневно користи око 20.000 виртуелних корисника, а читаонице 700 до 1.000 читалаца.

K.P.

горе штампај пошаљи