Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Нови садржаји и услуге за кориснике


Нови садржаји и услуге за кориснике


03.09.2009. - Данас

Зграду Народне библиотеке Србије на којој су завршене две трећине планираних радова, који се финансирају из Националног инвестиционог плана, обишли су јуче члан Градског већа Мирослав Чучковић и председник општине Врачар Бранимир Кузмановић. Како је речено, комплетна реконструкција зграде требало би да буде завршена за око шест месеци.

Кузмановић, Угричић и Чучковић (фото извор: Данас)


Према речима Мирослава Чучковића, новцем НИП-а ревитализоваће се одређен број културних установа. Укупна средства за овај објекат износиће око 220 милиона динара. Град ће конкурисати код Европске инвестиционе банке за кредит од око пола милијарди динара, којим би требало да се обнове Кинотека, Музеј савремене уметности, као и да се заврши последња фаза радова на библиотеци. Из кредита ЕИБ-а за опремање ентеријера библиотеке требало би да буде издвојено 130 милиона динара.
- До сада је урађена потпуно нова инфраструктура, што подразумева нову компјутерску мрежу, нову вентилацију и климатизацију. Тренутно се ради на изради специјално дизајнираног намештаја, а набавили смо и осветљење. Када све буде завршено библиотека ће имати проширење својих капацитета за 30 одсто. Такође, имаћемо и нове услуге и садржаје, попут читаонице за слепе и слабовиде, као и специјалну читаоницу за карте, мапе и сличну грађу. Сваки наш корисник имаће за својим столом прикључак за интернет - рекао је управник Народне библиотеке Сретен Угричић.
Овом реконструкцијом библиотека ће постати комфорније и безбедније место за учење. Интернет стране Народне библиотеке свакодневно посети више од 10.000 корисника, који користе ресурсе, базе података и дигиталне колекције. Председник општине Врачар истакао је да је Народна библиотека Србије, без сумње, најважнија институција на овој општини.

Д. Мајсторовић

горе штампај пошаљи