Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Завршено две трећине радова


Завршено две трећине радова


03.09.2009. - Блиц

Уколико не буде проблема са финансирањем, реконструкција Народне библиотеке биће завршена најкасније за шест месеци. До сада је завршено две трећине предвиђених радова, а остаје још да се обнове зидови, набави намештај и уреди ентеријер.

Фото: C. Ђалић


- Када све буде готово, Народна библиотека ће моћи да прими много више љубитеља књига, јер ће њени капацитети бити проширени за 30 одсто. Обновом Библиотеке моћи ћемо да задовољимо висок ниво услуге за све наше посетиоце - каже Сретен Угричић, управник Народне библиотеке.
Реконструкција Народне библиотеке Србије, која није реновирана 35 година, започета је у октобру 2007. године. Пројектом је предвиђена реконструкција улазног хола, пријемних информативних пунктова, читаоница и кафетерије, замену дотрајалих радних столова са 500 корисничких места и постављање новог осветљења. У плану је и обнова информационе инфраструктуре, односно постављање рачунара у свим читаоницама, као и побољшање услова чувања културне баштине у трезору, у којем се налази више од 900 средњовековних ћирилских рукописа и инкуабула.
- У току је дизајнирање специјалног намештаја који ће бити усклађен са новим изгледом Библиотеке. Лампе, које су већ поручене, даваће двоструко већу светлост него до сада. За посетиоце је већ отворена Кафе књижара, Агенција за издаваче и Конзерваторска лабораторија, а пружаћемо услуге и виртуелним посетиоцима, којих дневно има око 10.000 - каже Угричић и додаје да је за научно истраживачки рад привремено оспосбљена мања читаоница.
До сада је из средстава Националног инвестиционог плана за реконструкцију Библиотеке потрошено око 177 милиона динара, а јуче је у ове сврхе издвојено још 12 милиона. Како се планира, у њену обнову током октобра биће уложено још 32 милиона динара.
- За уређење ентеријера, опремање и намештај НИП ће конкурисати код Европске инвестиционе банке, како би се обезбедило додатних 130 милиона динара - каже Мирослав Чучковић, члан Градског већа.
Реконструкцију Народне библиотеке помоћи ће и Општина Врачар, која ће донирати средства за декоративну расвету.


Кинотека и Музеј савремене уметности
Како је рекао Мирослав Чучковић, члан Градског већа, министарство за НИП ће код Европске инвестиционе банке конкурисати са још два пројекта. У плану је обнова "Кинотеке", за коју је потребно издвојити 163 милиона динара, и Музеја савремене уметности, чија реконструкција ће да кошта 156 милиона динара

Аутор: Н. Корлат

горе штампај пошаљи