Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Измирена дуговања према извођачу радова: настављена реконструкција Народне библиотеке Србије


Измирена дуговања према извођачу радова: настављена реконструкција Народне библиотеке Србије


24.07.2009. - Блиц

Радови на реконстуркцији ентеријера Народне библиотеке Србије настављени су почетком јуна када је Министарство културе након шест месеци закашњења измирило дуг извођачу за претходну годину. Урађено је више од педесет одсто предвиђених радова, а уколико динамика исплате буде на време, радови могу бити завршени за шест месеци.

Фото извор: blic.rs


Радови на реконструкцији библиотеке почели су 1. октобра 2007. године, први пут после 35 година, и првобитно је планирано да се средствима из Националног инвестиционог плана заврше до 1. јула 2008. године.
- Узроци кашњења завршетка радова су кашњење са извршењем финансијских обавеза према извођачу из НИП-а. Међутим, претходно је била потребна и израда допуне пројеката, као и потребно време за веома сложену и дуготрајну административно - правну процедуру - кажу у Служби за односе са јавношћу НБС.
Радови су били обустављени од новембра прошле године због кашњења уплата рата извођачу „ПМЦ инжењеринг“. Министарство културе је почетком јуна измирило дуговања за претходну годину која су износила 50 милиона динара тако да је, након неколико месеци паузе, настављена обнова Народне библиотеке.
- Иако смо решили проблем шестомесечног кашњења са исплатом за обављене радове у 2008. години, ту је и проблем обезбеђивања средстава за наставак радова у овој години. О томе се ради у оквиру одређених кредитних линија које ће Министарство за НИП реализовати преко Европске инвестиционе банке. Имајући у виду последице економске кризе и неизвесност редовног измирења финансијских обавеза, не бисмо се усудили да прогнозирамо датум отварања реконструисане НБС - додају из Службе за односе са јавношћу НБС.
До сада је на реконструкцији ентеријера Народне библиотеке урађено више од 50 одсто предвиђених послова. Поред радова у централном ентеријеру, комплетно су реновиране и опремљене Агенција за издаваче и Кафе књижара (отворена у априлу), као и просторије Конзерваторске лабораторије. Према процени самих извођача преостали радови могли би бити окончани за шест месеци под условом обезбеђених финансија и редовне исплате.

С. Ш.

горе штампај пошаљи