Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Обележено 175 година Народне библиотеке Србије


Обележено 175 година Народне библиотеке Србије


01.03.2007. - Данас

"Прељубници" најбоља књига

Народна библиотека Србије прославила је јуче 175 година постојања, уручивши награду за најбољу књигу у мрежи јавних библиотека Србије - "Прељубницима" Виде Огњеновић у издању Стубова културе. Жири је, према речима његовог члана, директора НБС Сретена Угричића, имао задатак да међу 25 најчитанијих књига у библиотекама широм Србије, донесе одлуку која ће допринети "успостављању културних, уметничких, просветних и уређивачких вредности". Роман "Прељубници" је у најужем кругу гласања победио "Семољ земљу" Мира Вуксановића, а међу кандидатима у ужем кругу су се нашли и "Успон и пад Паркинсонове болести" Светислава Басаре, "Комо" Срђана Ваљаревића и "Пијавице" Давида Албахарија.

- Ову награду примам као узвратни гест на осећање оданости Библиотеци коју сматрам местом магичне тишине, али и местом на коме се срећу писац и читалац, двојство органона књиге - рекла је Вида Огњеновић. Она је примила повељу и награду у новчаном износу од 50. 000 динара, а повеља је уручена и Гојку Божовићу, уреднику Стубова културе, у чијем је издању књига објављена.

На свечаности поводом прославе, како је Угричић нагласио "бурне, драматичне, болне и славне историје", највише речи било је о будућности ове установе, отеловљеној у дигиталној верзији Библиотеке. Наводећи да су библиотеке кроз векове чиниле велике напоре у успостављању телепатије, Угричић је истакао да је кренувши у подухват дигитализације милионског корпуса националне грађе, Народна библиотека Србије кренула на пут будућности, у сусрет времену телепатије. До сада је у укупно 40 збирки дигитализовано око пола милиона докумената, међу којима су и Српска дечија библиотека која садржи више од 100 књига за децу, око 300 ћирилских рукописа, у оквиру којих и Мирослављево јеванђеље, издања новина, часописа, фотодокумената и других сведочанстава о културној историји Срба.

Б. Д. Белчевић

горе штампај пошаљи