Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Баштина очувана за будућност


Баштина очувана за будућност


15.12.2006. - Политика

Дигитализовани стари бројеви „Политике”
Према речима управника Народне библиотеке Србије Сретена Угричића, линк ка заједничкој бази налазиће се на сајтовима НБС и Политике
Посетиоци сајтова Народне библиотеке Србије и Политике моћи ће убрзо да читају старе бројеве листа „Политика”, од оног првог из 1904. године, до броја од 6. априла 1941. године. Ово је омогућено на основу договора Народне библиотеке Србије и нашег листа, у циљу обликовања заједничке дигиталне архиве листа „Политика”, која ће у НБС бити званично представљена следеће недеље. Према речима управника Народне библиотеке Србије Сретена Угричића, линк ка овој заједничкој бази налазиће се на сајтовима НБС и Политике. Овај интерфејс је врло једноставан за коришћење. Дакле, када корисник уђе на сајт НБС www.nb.rs треба да потражи линк „Дигитална библиотека” (новине и часописи). Ту ће се указати маска која му омогућава да бира годину, онда може да бира месец, а затим и дан када је изашао одређени број „Политике”.

Како је објаснио Сретен Угричић, дигитализован је микрофилм „Политике”, а не директно лист „Политика”.

Угричић објашњава да је практично реч о бази слика страница „Политике”, да није могуће претраживати по чланку, теми или аутору, него само по датуму, броју и страни, уз напомену да ће дигитална колекција Политике бити представљена и на сајту Европске библиотеке.

– Народна библиотека Србије је члан Европске библиотеке, амбициозног паневропског културног пројекта, који има за циљ да националне библиотеке Европе обједине своје електронске каталоге и дигиталне колекције. Већ сада смо изабрали да нас у оквиру Европске библиотеке представљају најлепше српске дечје књиге, колекција хиландарске графике, неколико наших средњовековних рукописа, а ускоро ће део тог дигиталног европског трезора бити и „Политика” и наша стара музика са плоча на „78 обртаја”, каже наш саговорник и додаје:

– Смисао дигитализације уопште, с једне стране, јесте очување баштине, у новој технолошкој форми и завештање за будућност, док, с друге стране, расте могућност да до тих садржаја могу да дођу не само посетиоци библиотеке, већ и они који комуницирају преко интернет мреже. „Политика” је врхунско културно благо Србије које заслужује да буде представљено на тај глобалан начин.

По речима Сретена Угричића, Народна библиотека Србије дигитализовала је и послератне „Политике”, а до сада је обрађен и у електронској читаоници НБС доступан онај део од 1988. до 2000. године, који се у библиотеци највише тражи. Период од 1945. до 1989. године биће на исти начин обрађен до средине следеће године. Бројеви „Политике” од 2000. године до данас доступни су у дигиталном облику преко архивске базе Медијске документације Ебарт, која допушта претрагу по темама и ауторима, а којој је могуће бесплатно приступити у електронској читаоници НБС.

Сајт дигиталних колекција Народне библиотеке Србије садржи материјале најразличитијих профила, а поред листа „Политика” ту је и наш чувени авангардни уметнички часопис „Зенит”, затим Српске илустроване новине, затим збирка од једанаест актуелних научних часописа у Србији из области природних наука (који су укључени у светске базе научних часописа). Да подсетимо, поред периодике, дигитална библиотека НБС садржи и картографске збирке, атласе, Београдом на старим мапама и разгледницама и друге колекције.

– Сада када смо дигитализовали све бројеве часописа „Зенит” припремамо за штампу и фототипско издање комплетног „Зенита”, у сарадњи са Институтом за књижевност и Српским културним друштвом „Просвјета” – рекао је Сретен Угричић.

Према Угричићевим речима, пројекат дигитализације сто најлепших српских дечјих књига је прошле године на Светском самиту Информатичког друштва увршћен у десет узорних светских пројеката, које је одабрала Светска библиотечка асоцијација (IFLA).

Рекламирали су нас на свим презентацијама са слоганом: „It`s in Serbian, but look at it” (Иако је на српском, ипак га погледајте).

Према речима Сретена Угричића, већ је дигитализована комплетна збирка средњовековних рукописа који се чувају у фондовима Народне библиотеке, пре свега као вид савремене додатне заштите и архивирања ове грађе. У сарадњи са нашим најбољим стручњацима из ове области, биће одабрани неки од рукописа и у одређеном обиму постављени на сајт.

Занимљиво је да на сајту НБС можете да преслушавате старе музичке записе у колекцији Музикалија и фоно докумената, где су дигитализоване плоче на 78 обртаја, или можете да видите старе позоришне плакате. Такође, могуће је претраживати текућу библиографију Србије, по ауторима и предметном каталогу, наслову, врсти публикације

– На основу већ постављене структуре дигиталне НБС предстоји нам да постојеће сегменте усавршавамо и пунимо новим садржајима. Пре свега имамо намеру да начинимо дигиталну колекцију књига које чине такозвани српски књижевни канон, од Светог Саве до постмодернизма – каже Угричић.

Иначе, сајт Народне библиотеке Србије најпосећенији је сајт једне културне установе са више од пет хиљада виртуелних посета дневно.

Марина Вулићевић

горе штампај пошаљи