Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > ФИГЕЛ: Подршка Србији за пројекте културе


ФИГЕЛ: Подршка Србији за пројекте културе


28.10.2006. - Данас

Комесар за образовање, културу и вишејезичност Европске уније Јан Фигел сусрео се јуче у оквиру своје званичне посете Србији, са министром културе у Влади Републике Србије Драганом Којадиновићем, са којим је разговарао о могућностима учешћа Србије у програмима које финансира Европска унија.

Јан Фигел и Драган Којадиновић у НБС


Након састанка у Народној библиотеци Србије, Фигел се у Амфитеатру НБС срео са представницима државне управе, институција, цивилног сектора, студентима и новинарима. У свом уводном излагању, европски комесар је оценио да је област културе онај простор у ком Србија може да учини највише у изградњи осећања заједништва - унутар земље, међу земљама и у оквиру Европе.
- Друштво је јаче ако је култура укључена у процесе одлучивања и креирања јавних политика - истакао је Фигел напомињући да су земље Европске уније уједињене пре свега у заједничким вредностима.
Јан Фигел је навео да је Европска унија предузела корак напред из постојеће, "мулти-култи" слике, ка успостављању међукултурне комуникације.
- То је активан, уместо пасивног приступа разноврсности, и у том смеру ће у Европској унији 2008. бити проглашена годином интеркултурног дијалога. Како сам рекао јуче у разговору са верским лидерима из Србије, ако су у монологу један и један су мање од два - казао је Фигел.
За разноврсне програме у промоцији разноврсности култура Европе, ЕУ ће у наредних седам година издвојити око 400 милиона евра, који ће бити уложени у једногодишње или вишегодишње пројекте на нивоу најмање три земље.
- Са Саветом Европе смо се недавно договорили да подржимо Србију и Београд тако што ћемо наредне године управо овде лансирати Дане културног наслеђа Европе - истакао је европски Комесар за образовање, културу и вишејезичност.
Осим бројних програма који се спроводе на нивоу Европе, а који обухватају учешће локалних заједница, младих, студената, невладиних организација и других актера у култури, Фигел је позвао представнике јавног и цивилног сектора у култури Србије на учешће у програму Култура 2007, о чијим ће дометима коначни документ бити усвојен средином новембра.
- Култура је катализатор европске перспективе друштва - закључио је Фигел.
Током краће дискусије, Јан Фигел је истакао да програми подршке ЕУ нису сачињени као замена за улогу државе у развоју и подршци култури, већ као подршка редовном послу.
- ЕУ може да учествује у финансирању пројеката до 50 одсто укупног буџета - објаснио је Фигел и додао да програми подршке подстичу сарадњу цивилног и приватног сектора, као облик притиска на реформе јавног, односно државног сектора.
Одговарајући на питање о искуствима транзиције у Словачкој, некадашњи државни секретар Министарства спољних послова Словачке је указао да су најпре покренуте демократске промене на локалном нивоу, па су локалне заједнице постале стубови демократије.
- Када се изврши фискална децентрализација заједно са децентрализацијом државне управе, људи преузму одговорност. То се показало као успешан модел не само за културу у Словачкој, већ и за друге области - истакао је Фигел.
Он се јуче сусрео и с председником Србије Борисом Тадићем, разговарао је и с представницима културног живота Србије и одржао предавање на тему "Европска перспектива Србије: од идеје до остваривања циља".


Ускоро ратификација Повеље Унеска


- Министарство културе је упутило иницијативу за ратификацију Унескове повеље заштите и унапређења разноликости културних израза, и надамо се да ће за месец до месец и по дана ова конвенција бити ратификована у Скупштини Србије - рекао је јуче министар културе Драган Којадиновић, након састанка са Јаном Фигелом. "Предстоји нам дужи и тежи посао, а то је имплементација ове конвенције", рекао је Којадиновић истичући наду да ће у "најскорије време" српски језик постати један од језика Европске уније. Министар културе навео је да је европски комесар обећао да ће помоћи да Србија добије визне олакшице како би млади људи, студенти и уметници могли лакше да путују у Европу.

М. Јовановић

горе штампај пошаљи