Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Завршен 58. међународни сајам књига у Франкфурту


Завршен 58. међународни сајам књига у Франкфурту


09.10.2006. - Политика

Могло је и боље
Наш штанд без писаца, без сусрета са страним издавачима, чак без иједног пријема за поштоваоце нашег културног простора

Франкфурт на Мајни – Највећа светска манифестација књиге, издаваштва и књижарства и нових, пратећих медија завршена је синоћ у свом 58. издању. Више од седам хиљада излагача, од којих је само из Немачке било 3.200, са око сто хиљада нових наслова и још толико из ранијих година, у пет протеклих дана није учествовало само у креирању највећег књижарског излога на свету, који се овде простире на стотинак хектара, већ и у највећем бизнису чија се вредност, према првим проценама, креће око суме од 600 милиона евра. Сматра се да је ових дана у Франкфурту управо толико вредних послова уговорено и склопљено за реализацију током следеће године.

У том великом свету, чији се живот, посебно у сајамским данима, одвија космичким брзинама, увек нас, дабоме, занима – наше место у свему томе? Како смо се показали, да ли је неко, колико и како запазио Србију?

Одговор је врло једноставан: имали смо велики, лепо и модерно дизајниран штанд, транспарентан и пун светлости, са неколико стотина пробраних дела из свих области од укупно тридесетак издавачких кућа, и јединствени информативни пункт Народне библиотеке Србије који је, за све заинтересоване да претражују базу ове културне институције и трагају за жељеним издањима и ауторима био на сталној, онлајн вези. Па, ипак, и поред појединачних, заинтересованих посетилаца, све је остало некако пусто, незапажено и прилично мртво, јер, једноставно, Србија, тачније Удружење издавача и књижара Србије није конципирало ниједан једини програм. Штанд без наших писаца, без издавача, без сусрета са страним издавачима, чак без иједног пријема за поштоваоце нашег културног простора, остао је у запећку 58. франкфуртског сајма књига.

– До следећег сајма требало би да озбиљно размислимо о програмима на овом простору, и то не екстензивним, већ интензивним. Али, о томе би требало да размишљају и министарства просвете, туризма, привреде, јер је реч о свеукупној слици и нашем наступу у Франкфурту, а не само Министарство културе које је овде уложило новац и у том смислу показало државни интерес... Остаје, наравно, питање – где су издавачи, зар је могуће да овде не виде своје место, а ако не могу себи да приуште појединачне штандове на сајму зашто нису искористили ресурсе овог простора – рекао нам је Младен Весковић, саветник у Министарству културе, који је на сајам дошао у оквиру програма подршке преводима српских текстова на друге језике.

Добрила Бегенишић, радећи на информативном пункту Народне библиотеке Србије, и Марина Радојичић, из Удружења издавача и књижара Србије, удовољиле су протеклих сајамских дана захтевима многих слависта, истраживача и обичних посетилаца који су тражили различите наше ауторе, ретке наслове... Немачку публику је, истиче Добрила Бегенишић, занимало Косово, историографске књиге, дела о манастирима, а долазили су чак и представници разних туристичких агенција тражећи – имена водича по Србији!

За разлику од нас, овде су се сви други, а посебно земље из нашег окружења и са простора бивше Југославије, знатно боље пласирали и снашли. Неке су на готово свака два сата имале сусрете са својим ауторима, правећи тако пре свега маркетинг сопственој култури и држави. Хрватска је, представљајући изузетно добро направљену монографију „Никола Тесла: И би свијетло”, коју је објавила издавачка кућа „Зоро”, организовала на свом штанду и изложбу „Никола Тесла: човек који је осветлио свет”, модерно конципирану, са макетама Теслиних проналазака и уз – подршку Унеска! На представљању монографије о Тесли, дакле „једног од највећих научника свих времена рођеног у Хрватској”, како је то истакнуто, узео је учешће и изузетно инспиративно говорио највећи савремени научник данашњег хрватског културног и научног простора, академик Мирослав Радман! Порука је сасвим јасна, поуке за нас такође, ако то уопште више има икаквог значаја за нас...

Теслина биографија је у монографији написана тако вешто да је заправо све тачно, иако се нигде не види да је реч о генију српског порекла! Уз фотографије Теслиних сестара, Милке и Марице, стоји тек да су се „касније удале за српске православне свештенике из породица Трбојевић, Глумичић и Косановић”, али нигде нема податка да је и отац великог научника био – српски православни свештеник!

Посебно занимљиво истраживање на тему колико су Теслино име и дело инспирисали разне уметнике у свим областима уметности у протеклих сто година представио је публициста Давор Шишовић.
Оптимизам за нас значи самостални наступ куће „Креативни центар” из Београда. Издавачи, који су већ добро познати на Међународном сајму дечје књиге у Болоњи, и који су први пут дошли у Франкфурт, овде су врло запажени. Дејан Беговић, уредник „Креативног центра”, који је до сада објавио око 350 издања укупно, врло је задовољан првим, иницијалним разговорима са многим страним издавачима који ће, највероватније, ускоро резултирати и новим уговорима. Најпопуларнија њихова књига, „Секс за почетнике”, објављена први пут 2000. године и преведена већ у 18 земаља, и овде је привукла посебну пажњу.

Даница Радовић

горе штампај пошаљи