Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > После потписивања протокола о спровођењу националног инвестиционог плана ~ МИЛИОН ЕВРА ЗА КУЛТУРУ ~


После потписивања протокола о спровођењу националног инвестиционог плана ~ МИЛИОН ЕВРА ЗА КУЛТУРУ ~


28.07.2006. - Политика

У октобру или новембру требало би да почну радови у Народној библиотеци Србије

Потписивањем Протокола о спровођењу Националног инвестиционог плана на територији Београда, између Млађана Динкића, министра финансија, и Ненада Богдановића, градоначелника Београда, за установе културе предвиђено је близу 52 милиона евра. Од тога је, када је реч о музејима, највише припало Народном музеју у Београду – шест милиона евра.

– Ово је велика ствар што је Народни музеј добио новац Националним инвестиционим планом, а независно од тога усвојен је и програм за реконструкцију Народног музеја и на седници Владе Србије. Новац који нам је сада одобрен покриће трошкове финалне документације, што значи завршетак главног и извођачког пројекта. То подразумева и таксе, дозволе везане за закон о градњи, почетак градње, постављање главне конструкције. Речју, све оно што нас чека до краја 2006. и у 2007. години, а онда нас чекају 2008. и 2009, каже Татјана Цвјетићанин директорка Народног музеја у Београду.

Укупна сума која је потребна за реконструкцију Народног музеја износи 25 милиона евра! Рокови завршетка су у односу на планиране померени за око годину дана али, као што каже директорка музеја, понекад је и четири и по месеца потребно за добијање неке дозволе.

Као што је познато, зграда ове националне институције је од 2003. године затворена због реконструкције, тачније изложбе се постављају искључиво у атријуму музеја.

Народни музеј у Београду је годинама у катастрофалном стању. Неке електричне инсталације, тачније радијатори нису мењани од 1903. године! Кров прокишњава, вентилација је старомодна, не постоји контрола влаге, температуре... Реконструкција подразумева стварање безбедних услова за нормалан рад, чување експоната, безбедне инсталације, стварање простора за одговарајућу комуникацију са публиком.

Иако је главни акценат на реконструкцији постојеће зграде на Тргу Републике, и даље остаје проблем простора – за столарске и браварске радионице, за део депоа, за студијски материјал, мобилијар, рамове... И даље се трага за додатном зградом у којој би био смештен Центар за конзервацију и рестаурацију.
Музеј савремене уметности добио је 3,6 милиона евра. Како сазнајемо, ова институција тражила је 8,5 милиона евра, будући да је и овај музеј у лошем стању.

– Ми смо пре неколико месеци тачно навели за шта нам је и колико новца потребно. По Националном инвестиционом плану ми имамо идејне пројекте и главне пројекте. Очекује нас промена фасаде, климатизација, промена електричних и водоводних инсталација, више простора за депое. Познато је да се током лета склањају дела са петог спрата у депо, због високих температура. Не могу да кажем шта је приоритетно, јер један проблем повлачи други! Заиста не знам која нам је сума коначно намењена, док не видимо званично решење о преносу средстава, каже Снежана Марјановић.

Новац су добили и Историјски музеј Србије, 990 хиљада евра, и Музеј науке и технике, око 4.400.000 евра.

Народна библиотека Србије, у оквиру Националног инвестиционог плана, добила је два милиона евра, а ова средства ће, према речима управника Сретена Угричића, бити утрошена на обнову и ревитализацију ентеријера библиотеке.

Како је нагласио Угричић, у току је израда пројекта који ће бити завршен до средине септембра, и који ће зграду Националне библиотеке учинити модерном и функционалном. После његовог завршетка биће расписан јавни тендер за извођача радова, а већ у октобру или новембру требало би да почну радови. Према Угричићевим речима, радно време библиотеке биће прилагођено радовима, тако да ће корисници бити благовремено обавештени.

– Зграда Народне библиотеке Србије у стању у којем се сада налази не може да одговори на захтеве корисника из земље и иностранства. Наш предлог обнове ентеријера односи се на преуређење улазног хола, пријавница и информативних пултова, читаоница, кафетерија, тоалета, а у плану је и куповина нових столова за кориснике, побољшање информационе инфраструктуре, повећање броја рачунара и побољшање унутрашњег осветљења, објаснио је Угричић.

– Трудићемо се да уз све измене буде очувана аутентичност постојеће зграде, која је под заштитом државе, додао је Угричић.

На питање да ли ће део добијених средстава од Националног инвестиционог плана бити утрошен на уређење просторија, које су испод нивоа земље и у којима се чувају вредне и старе књиге, а које су обилно прокишњавале, Угричић је одговорио да су ови дугогодишњи проблеми успешно решени још прошле године.

М. Ђорђевић - М. Вулићевић

горе штампај пошаљи