Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Народна библиотека Србије објединиће целокупну РОМСКУ КУЛТУРУ на тлу Европе


Народна библиотека Србије објединиће целокупну РОМСКУ КУЛТУРУ на тлу Европе


09.07.2006. - Вечерње Новости

Признање Београду

Сретен Угричић, управник Народне библиотеке Србије
(Фото: Вечерње Новости)


ЦЕЛОКУПНО ромско књижевно стваралаштво на тлу биће презентовано преко Интернет сервера Народне библиотске Србије одакле ће аутоматски бити доступно корисницима националних библиотека других земаља. Тако ће Роми који немају ни своју државу, па тако ни националну библиотеку по први пут равноправно бити заступљени са својим културним наслеђем.

Народна библиотека Србије недавно је добила «зелено светло» за реализацију пројекта дигитализације ромске културне баштине. Предлог за обједињавање ромског стваралаштва у електронској форми упутио је Сретен Угричић, управник НБС и члан управног одбора Европске библиотеке (ТЕL) која је и наручилац овог обимног пројекта.

- Заиста је велика част што је Европа нашој Националној библиотеци поверила један такав племенит задатак - каже Угричић. - Првенствено ће нам помоћи колеге из Фондације "Next Page" из Софије која подржава издаваштво ромске књижевности. Тренутно смо у фази припреме оперативног плана и још се договарамо на који ћемо начин изнети читав овај пројекат.

Угричић каже да је немогуће прецизирати када би овај посао могао да буде завршен, али да је свакако реч о вишегодишњем пројекту.

- Очекујемо да ће бити извсних проблема с обзиром да евиденција о ромском стваралаштву није ажурирана – додаје управник НБС. – Наша Национална библиотека има евидентирано око 200 публикација на ромском језику, али је продукција сигурно много већа. Претпостављам да је слична ситуација и у другим земљама тако да ћемо ради прецизнијих података морати да ангажујемо и ромске издавачке куће.

Први задатак НБС биће пописивање значајних представника ромске књижевности и стварање јединствене библиографије у сарадњи са националним библиотекама европских земаља.

- Затим ћемо формирати мећународно стручно тело које ће направити листу приоритета дела која ће бити дигитализована. Прво ћемо урадити пилот пројекат у Бугарској и Србији и онда ћемо тај модел рада пренети и на друге земље у којима живе и стварају Роми -, додао је Угричић.ВИРТУЕЛНА БИБЛИОТЕКА

ПРОЈЕКАТ "Европска библиотека" најзначајнији је пројекат националних библиотека Европе и представља стратешки ресурс културне баштине. Основни циљеви пројекта ТЕL су изградња заједничког електронског каталога националних библиотека Европе, који ће бити доступан на свим језицима.

До 2005. године у овом пројекту учествовале су националне библиотеке Велике Британије, Француске, Немачке, Португалије, Словеније, Холандије, Италије, Финске и Швајцарске, а у априлу прошле године, Народна библиотека Србије постала је пуноправни партнер у пројекту.

Марина МРЂЕН

горе штампај пошаљи