Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Мрачан сценарио већ остварен, уз подршку државе


Мрачан сценарио већ остварен, уз подршку државе


08.07.2006. - Данас

Могуће верзије будућности на домаћем тржишту књиге - Ни Центар за књигу, ни подршка истој, а најмање Година књиге

Одбијен је пројекат оснивања националног Центра за књигу којим је Министарство културе конкурисало код Акционог инвестиционог фонда Министарства финансија, уз "потпуно неприхватљиво" образложење да то није пројекат који се може одмах реализовати, саопштила је помоћница министра културе Љиљана Шоп на јучерашњем скупу издавача и књижара који је иницирала Народна библиотека Србије. Овом одлуком коначно је стављена тачка на сва прошлогодишња обећања премијера и надлежних министара да ће 2006. бити проглашена годином књиге, уз пакет мера за унапређење тржишта које би коначно резултирале оснивањем Центра за књигу.
Ова институција, по узору на сличне у другим земљама, један је кључних фактора "светлог сценарија" који је саставио Сретен Угричић, управник НБС, као платформу за разговор о следећих десет година тржишта књиге у Србији. И свих петнаестак позваних издавача и књижара сложило се јуче да би таква установа, осим подршке домаћим писцима, преводиоцима, издавачима, штампарима, књижарима и библиотекама - самим тим и овдашњој читалачкој публици - помогла и преко потребно уређивање односа на тржишту. Са друге стране, услова за остварење "мрачног сценарија" већ има прегршт и огледају се, између осталог, и у упоредним подацима о годишњој производњи књига. У Србији се годишње произведе књига у вредности од 30 милиона евра, што је 3, 7 евра по глави становника. У Пољској ова сума по становнику износи 15, у Холандији чак стотину евра годишње. Неискоришћеност тржишта последица је неуређености и несарадње међу актерима, оцењено је јуче, који се боре међу собом уместо да настоје да "деобни колач" буде већи. Поред недостатка образованог кадра - што би се ускоро могло променити увођењем адекватног смера на Филолошки факултет, у складу са Болоњском декларацијом - саговорници су указали и на расцепкане надлежности и одговорности на више међусобно неповезаних државних институција, непоштовање добрих обичаја и правила игре међу најпрофитабилнијим издавачима и недостатак јасно одређене стратегије развоја и културне политике.

Заједничка неодговорност државе и издавача омогућила је продор нелојалне конкуренције, какву су са собом донела шпанска киоск-издања или аквизитери Младинске књиге који "на црно" продају огромне тираже у Србији. Реализацију "мрачног сценарија" потпомаже и држава, између осталог и подржавањем издавача који крше законе и добре обичаје кроз годишњи откуп књига, и неизвршавањем преузетих обавеза и договора. Уз захвалност Народној библиотеци Србије на организацији јучерашњег форума, издавачи су се сложили да сами актери на тржишту књиге треба да "форсирају сарадњу са онима који поштују законе, правила и добре односе", као и да снагом те сарадње покушају да изврше притисак на надлежне. За сада, "нижеразредна политика и економија" Србије наставиће да одређује судбину културе, неретко врхунских одлика.

М. Јовановић

горе штампај пошаљи