Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Нова одора Народној библиотеци: резултати конкурса за преуређење храма књиге


Нова одора Народној библиотеци: резултати конкурса за преуређење храма књиге


03.07.2006. - Политика

Зоран Радојичић, архитекта, добио је другу увећану награду, док прва и трећа нису додељене

Детаљ из награђеног решења (Фото: www.politika.co.yu)


Будући да је преуређење унутрашњости Народне библиотеке најављено за октобар наредне године, пројектанти су на недавно завршеном конкурсу имали задатак да осмисле изглед улазног хола, изложбеног простора, кафеа и читаоница, односно просторија које користе првенствено посетиоци наше највеће библиотеке. Жири је одлучио да не додели прву и трећу награду, а од седам приспелих радова, једино је идејно решење архитекте Зорана Радојичића добило признање и то другу повишену награду. Откупљени су радови ауторских тимова Александра Филиповића, „Урбис тима”, као и идејно решење Радмиле Прице.

Награђени концепт назван „Пут знања”, према оцени жирија, поштује затечени ентеријер, али простор оплемењује савременим формама и материјалима, дајући му нову, квалитетну и функционалну особеност. Занимљиве су подне траке, које су, додуше, према сугестији жирија, примереније просторима јавног транспорта – аеродромима и метроима, али оне свакако кориснике библиотеке, попут путоказа, воде од улазних врата до читаоница.

Зоран Радојичић наглашава да се трудио да сачува аутентичност зграде. Осветљењем и модулима од стакла на поду и плафону покушао је, како каже, да осавремени простор.

– Осим тога што ће читаонице добити више столова, имаће и нови намештај. Осавремењен је пулт за издавање књига. Нови изглед добиће изложбене витрине, као и унутрашњост кафеа. Тоалет је прилагођен особама са посебним потребама – објашњава само неке од својих замисли архитекта Радојичић.

У образложењу жирија је наведено да је ауторски тим Александра Филиповића озбиљно схватио задатак, али тај концепт нажалост није много поштовао аутентичност и архитектонску вредност зграде. Жири закључује да је пре реч о ентеријеру хотела, него о унутрашњости библиотеке.

Замисао „Урбис тима” је оцењена као агресивна. Простор је, како примећују чланови жирија, помало затворен у односу на кућу у којој би постојао. Избор боја зидова у главној читаоници и холу помало је исхитрен и не одговара функцији простора.

Рад Радмиле Прице оцењен је као добар покушај да се одговори на захтеве инвеститора, без очекиваних крајњих успешних резултата.

М. Авакумовић

горе штампај пошаљи