Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > ИЗ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ СРБИЈЕ


ИЗ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ СРБИЈЕ


16.06.2006. - Politika

Три године одисеје књига
Захваљујући овом подухвату побољшано тржиште књига у нашој земљи

У Министарству културе Србије јуче је представљен пројекат „Bibliodyssey" („Библиодисеја") који је усмерен ка побољшаау тржишта књиге у нашој земљи. Према речима Љиљане Шоп, заменика министра културе, за овај пројекат утрошено је милион и по евра што овај подухват чини једним од највећих у сфери културе у нашој земљи. Посебну захвалност Љиљана Шоп упутила је Влади Краљевине Холандије која је била највећи донатор, као и Фонду за отворено друштво који је обезбедио такође значајну суму новца.

„Библиодyссеy" траје од 1. априла 2003. до 30. јуна 2006. а према казивању Јадранке Јелинчић из Фонда за отворено друштво, ово је једини пројекат приватног и државног сектора који је почео у претходној влади и успешно се наставио у новој. Њиме су координирали Народна библиотека Србије и Фонд за књижне пројекте централне и источне Европе.
У току претходне три године опремљено је и отворено десет књижара у земљи (Суботица, Зрењанин, Вршац, Сремска Митровица, Смедерево, Крагујевац, Крушевац, Нови Пазар, Подгорица, Цетиње), а оформљен је и књижно-информациони систем. Реч је о бази података која покрива 95 одсто књига доступних на тржишту. Поред података о књигама, база садржи и друге релевантне информације као што су текстови о књигама, описи, критике, инзервјуи, одломци, биографије аутора, награде, догађаји, али и подаци о издавачима, књижарама, библиотекама, антикварницама, увозницима књига...
Пројекат „ Bibliodyssey", како се јуче могло чути на конференцији за новинаре, обухвата и развој независног дистрибугивног центра. Новоосновани центар „Bookbridge" из Београда није ни издавач, нити књижар, већ се бави искључиво дистрибуцијом чиме се избегава могућност сукоба интереса. Предвиђено је да овај дистрибутер опслужује, под једнаким и повољним условима, што већи број издавача, књижара, библиотека и других места за пласман књига.
У току претходне три године одржано је и близу десет семинара. које је, због обуке издавача, књижара и дистрибутера за рад на тржишту књига, похађало више од 200 полазника. Захваљујући пројекту „ Bibliodyssey" набављена је малотиражна штампарска опрема за издаваче који се баве објављивањем публикација на језицима националних мањина. Тиме је побољшана производња књига и културни развој националних мањина. Уз помоћ овог пројекта који подстиче регионалну сарадњу, 20 матичних библиотека у нашој земљи обогатило је своје фондове са укупно 1.186 књига 197 хрватских издавача, док је 17 матичних библиотека у Хрватској добило 1.352 књиге 211 српских издавача.
Сретен Угричић, управник Народне библиотеке Србије, позвао је све љубитеље књиге да вечерас, у 19 часова, упркос Светском првенству у фудбалу, присуствују свечаном отварању последње и највеће кљижаре трогодишњег пројекта, оне у Суботици. Он је најавио провокативни округли сто на тему „Издаваштво у нашој земљи у наредних десет година", који ће се одржати 6. јула у Народној библиотеци. Следећи пројекат ће бити унапређење библиотечког сектора и дигитализација културне баштине.

И. Масниковић

горе штампај пошаљи