Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Одисеја књиге се наставља


Одисеја књиге се наставља


16.06.2006. - Данас

Успешно завршен амбициозан пројекат Bibliodyssey

Трогодишњи пројекат унапређења тржишта књига у Србији и Црној Гори "Bibliodyssey", реализован у сарадњи Народне библиотеке Србије и Фонда за књижне пројекте Централне и Источне Европе из Амстердама, окончан је ових дана испуњењем свих основних циљева постављених 1. априла 2003. када је пројекат лансиран. Свечаност поводом завршетка једног од најамбициознијих пројеката у области културе, биће уприличена данас у Суботици, где ће бити отворена последња у низу од књижара покренутих у десет мањих градова Србије и Црне Горе током реализације пројекта, најавио је Сретен Угричић, директор НБС, представљајући резултате на завршној конференцији за новинаре у Министарству културе.

Поред опремања десет нових књижара, пројекат Bibliodyssey обухватао је и активности на развоју књижно-информационог система - базе података која покрива око 95 одсто књига доступних на тржиту - и развоју дистрибутивног центра Боокбридге као независне фирме усмерене искључиво на дистрибуцију књига, како би се избегао сукоб интереса. Поред тога, организован је низ стручних семинара, предавања и консултација у правцу обуке овдашњих актера на тржишту књиге и подизања професионалних стандарда у раду. Пројекат Bibliodyssey такође је обухватао и подршку издавачима књига на мањинским језицима кроз набавку малотиражне штампарске опреме, као и подстицање регионалне сарадње кроз учешће на сајмовима књига у региону, копродукцију различитих издања и снабдевање библиотека у Србији и земљама региона насловима који до сада нису били доступни.

Буџет пројекта Bibliodyssey износио је преко милион и по евра, а обезбеђен је средствима из програма МАТRА Министарства иностраних послова Краљевине Холандије, као и партнерском подршком Фондације Next Page из Софије, Фонда за отворено друштво у Србији и републичког Министарства културе, што чини редак пример успешне сарадње јавног и приватног сектора у Србији. Артур Кибелар, аташе за културу Амбасаде Краљевине Холандије у Београду, истакао је јуче задовољство изузетном сарадњом са Народном библиотеком Србије и холандским Фондом за књижне пројекте, наглашавајући да су у потпуности испуњени услови и циљеви пројекта. "Пограм МАТРА ће и у будућности бити доступан за сличне пројекте у Србији где се тренутно, у оквиру тог програма, реализују пројекти у вредности од два и по милиона евра", навео је Кибелар и додао да су пројекти какав је Bibliodyssey најбољи начин да се убрзају неопходне промене у друштву. Јана Генова (Next Page) и Вера Ебелс (Фонд за књижне пројекте CIE) истакле су да у овом делу Европе тренутно нема земље са информационим системом као што је knjigainfo.com, који служи као пример колегама из Словеније, Хрватске и других земаља Централне и Источне Европе.

Следећи пројекат који партнери из Библиодyссеy планирају у Србији, биће везан за унапређење библиотекарства, најавио је Сретен Угричић позивајући издаваче, књижаре и дистрибутере на округли сто који ће се у НБС одржати 6. јула на тему "Следећих десет година издаваштва у Србији".

М. Јовановић

горе штампај пошаљи