http://www.nbs.nbs.bg.ac.yu/about_us/icitem.php?id=34312

Годишњи састанак Асоцијације Мрежа Европеане


Беч, 5. децембар 2018.


Асоцијација Мрежа Европеане, која броји преко 2.500 чланова, одржала је свој годишњи састанак у Техничком музеју у Бечу 5. децембра, са геслом: Стварамо заједнице. Уједно је прослављен и 10. рођендан Европеане, наиме, 20. новембра 2008. године прва веб презентација Европеане званично је пуштена у рад у Бриселу. Зато су хештегови овог догађаја били #AGM2018, #BuildingCommunities и #Europeana10.

Састанак је почео уводним обраћањима заменице директора Техничког музеја у Бечу и представнице Европске комисије, да би Мерете Сандерхоф, председавајућа Асоцијације Мрежа Европеана, представила дневну агенду и објавила да састанку присуствује преко 200 чланова. Први део састанка био је посвећен централној теми: Стварамо заједнице. Увод у тему направила је Крис Сигалов, независна истраживачица која је дала теоретски увод у концепт заједница у Европеани. Она је нагласила да је Европеана, иако политички пројекат, такође и покрет друштвеног активизма. Уследило је потписивање меморандума о разумевању између Европеане и кинеске Академије за друштвене науке, чиме је показано да је у Европеани препознато ко је глобални лидер у примени нових технологија и вештачке интелигенције. У наставку су представљене заједнице које су већ препознате у Европеани: Комуникације, Образовање, Утицај, Техничка заједница, Истраживање и Копирајт. Представници сваке од заједница су били на бини, а публика је могла да поставља питања и коментарише уживо или преко Ментиметра (https://www.menti.com/). Након паузе за ручак и прилике да се поразговара са представницима свих заједница, на програму је била генерална скупштина Асоцијације Мрежа Европеане. Најпре је Мерете Сандерхоф истакла најбоља достигнућа у 2018. години и најавила приоритете за 2019, а потом је Пол Келер представио финансијски извештај за 2018. и пројекцију буџета за 2019. годину. Чланови скупштине су затим гласањем усвојили записник са прошлогодишње скупштине и финансијски извештај за 2017. годину. А затим су Улдис Заринс и Макс Кајзер објавили имена кандидата за нове чланове Савета чланова Асоцијације, наиме, упражњено је 28 места јер су двогодишњи мандати истекли управо том броју досадашњих чланова. Гласање је званично отворено и сваки члан Мреже може да гласа за колико год кандидата жели између једног и 28, са листе од 89 кандидованих. Србија има двоје кандидата, обоје из света библиотека: Тамара Бутиган Вучај из Народне библиотеке Србије и Андрија Сагић из Библиотeке „Милутин Бојић”, која припада мрежи Библиотеке града Београда.


Остатак састанка био је посвећен десетој годишњици Европеане. Најпре је представљено 10 најбољих „вау” момената. Сви чланови Асоцијације Мрежа Европеане, били су позвани да поделе неки тренутак из сарадње са Европеаном, који је оставио најјачи утисак на њих, а затим је Управни одбор Савета Мреже Европеана одабрао десет најзанимљивијих. Било је ту примера коришћења садржаја са Европеане, али и искуство пада веб презентације Европеане, непосредно након свечаног пуштања у рад. О Европској години културног наслеђа која је при крају и кампањи саме Европеане у оквиру ње најпре је говорио директор Европеане Хари Фервајен. Он се осврнуо на првих 10 година и за следећих 10 најавио примену вештачке интелигенције и комбинованих реалности у сектору културе. Адријан Марфи, који је водио Европеанину кампању о миграцијама у оквиру Европске године културног наслеђа, одржао је презентацију о Данима прикупљања прича о миграцијама, кампањи у којој је учествовала и Народна библиотека Србије. Прича Милице Матијевић, забележена у Београду, била је једна од две приче из ове кампање које је Адријан издвојио и испричао. Уследио је блок гејмификације: поводом 10. рођендана, Сузан Хазан из Музеја Израела из Јерусалима, припремила је квиз за све чланове, у апликацији Kahoot. Победници квиза су позвани на бину и уручене су им симболичне награде. Након више година, део програма годишњег састанка укључио је проглашавање „неопеваних хероја” Европеане, оних који су допринели Европеани изнад и преко очекиваних граница, а притом нису добили признање које заслужују. Међу четворо таквих хероја нашла се Тамара Бутиган Вучај из Народне библиотеке Србије, као „борац из лиге библиотека” са неуморном посвећеношћу, као лојални партнер и тимски играч, природни оптимиста и експерт установе културног наслеђа, а због доприноса Европеани уопште, кампањи о миграцијама, успостављању агрегатора за Европену и сарадњи са ЕУ Инфо центром. Након церемоније проглашења, на којој је директор Хари Фервајен уручио награде херојима, радни део састанка је завршен.

Татјана Домазет
Тамара Бутиган Вучај

Фотографије са састанка

Портал Европеана