http://www.nbs.nbs.bg.ac.yu/about_us/icitem.php?id=18112

Стипендије Меморијалног фонда Јана Мовата за 2009. годину


3-4 недеље боравка у Библиотеци Универзитета у Единбургу, током семптембра и октобра 2009

Меморијални фонд Јана Мовата установљен је у спомен на Јана Мовата (1946-2002), библиотекара Универзитета у Единбургу. Јан Моват се нарочито интересовао за развој библиотека и библиотекарства у целом свету, а посебно у следећм земљама: Албанија, Белорусија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Македонија, Молдавија, Србија и Украјина. Пружао је такође значајну финансијску потпору за професионално унапређивање библиотекара.

Меморијални фонд сада нуди две стипендије за библиотекаре који желе да унапреде своје каријере кроз боравак од 3 до 4 недеље у Библиотеци Универзитета у Единбургу током септембра и октобра 2009. Током боравка није предвиђена плата за стипендисте, али ће Фонд покрити све трошкове путовања, смештаја и боравка у оквиру стипендије.

Могу се пријавити библиотекари који већ раде у јавном сектору и желе да стекну додатно искуство у библиотечком раду у Уједињеном Краљевству. Кандидати морају да испуне следеће критеријуме:

 • Место боравка мора бити у једној од следећих земаља: Албанија, Белорусија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Македонија, Молдавија, Србија и Украјина

 • Кандидати морају да имају завршене почетне студије из библиотекарства

 • Кандидати морају да имају између 2 и 6 година радног искуства у библиотеци

  Не постоји формулар за пријављивање, али треба послати писмо на енглеском језику (не дуже од једне странице, које укључује разлоге због којих желите да радите у Библиотеци Универзитета у Единбургу, шта би Вам то искуство донело и како ћете применити оно што сте научили по повратку у Вашу библиотеку) заједно са CV-ем на енглеском језику и именима два известиоца. Одбор Фонда направиће одабир најуспешнијих кандидата и та одлука биће коначна.

  Програми боравка за двоје успешних кандидата биће базирани на њиховим писмима и израженим интересовањима. Више о Библиотеци Универзитета у Единбургу можете наћи на веб страници: http://www.lib.ed.ac.uk/.

  Пријаве треба слати на адресу:
  Alason Roberts,
  Ian Mowat Memorial Fund Coordinator
  Edinburgh University Library,
  George Square,
  Edinburgh EH8 9LJ
  Scotland
  United Kingdom

  Email: a.roberts@ed.ac.uk
  Fax: +44-131-650-3381

  Рок за пријављивање је 5. јун 2009. Обавештење о избору најуспешнијих кандидата може се очекивати средином јула 2009.  Заинтересовани библиотекари из НБС треба да пошаљу пријаву Весни Ињац, injac@nb.rs, најкасније до 1. јуна.