http://www.nbs.nbs.bg.ac.yu/about_us/icitem.php?id=16686

13. састанак The European Library Техничке радне групе


BN, Лисабон, Португалија, 6-7. октобар 2008.

Током лета 2008. године, канцеларија пројекта The European Library донела је Terms of Reference за Техничку радну групу. По овом документу, физички састанци ће се одржавати два пута годишње, у пролеће и у јесен. Јесењи састанак ове групе, иначе 13. по реду, одржан је 6. и 7. октобра у Националној библиотеци Португалије у Лисабону. Састанку је присуствовао највећи број чланова до сада, преко 40 и то 34 представника из 45 националних библиотека - партнера у пројекту и 8 из канцеларије у Хагу.

Састанком је председавала Кристина Фродл из Немачке националне библиотеке. У уводном делу састанка било је речи између осталог и о “Ромском пројекту”, чији је координатор Народна библиотека Србије. Џорџија Ангелаки која је у канцеларији The European Library задужена за координацију са партнерским библиотекама, кратко је известила о статусу пројекта. лпак, главна тема био је даљи развој и ширење The European Library са посебним освртом на улогу Техничке радне групе у том развоју. Луиз Едвардс, менаџерка пројекта, презентовала је препоруке Управног и Извршног одбора, као и Контактне радне групе, наглашавајући да је јако битно фокусирати активности Техничке радне групе. Дискутовано је и о захтевима за преузимање записа са Портала Тхе Еуропеан Либрарy, од којих је један стигао из Народне библиотеке Србије.

Документом Terms of Referencе, предвиђено је да у оквиру Техничке групе рад чланова организује у тематске подгрупе, тако да свака има председавајућег и чланове, као и темељни документ Terms of Reference. Тренутно постоје четири подгрупе: за метаподатке, за скупове карактера (активности су завршене и група престаје са радом), за трајне идентификаторе и за интероперабилност претраживања и квалитет резултата.
Било је речи и о претраживању пуног текста дигиталних збирки на Порталу The European Library, што би се постигло оптичким препознавањем карактера, чиме се бави један радни пакет у пројекту ТЕLplus. Кандидовано је преко 20 предлога од којих би чланови ТWG требало да одаберу 5 приоритетних којима се треба бавити у 2009. години.

Извештај о реализацији техничког плана за постизање предвиђених сервиса на Порталу поднели су представници канцеларије пројекта, као и информације о новопокренутим пројектима: FUMAGABA, ARROW и CACAO. Посебна пажња посвећена је пројекту Еuropeana са техничке тачке гледишта и односу The European Library и Еuropena пројеката. Жили Верлејен, шефица Техничке радне групе, најавила је прву верзију портала пројекта Еуропеана у новембру 2008, Овај портал ће пружати приступ искључиво дигиталним збиркама преко протокола ОAI. Србија би требало да буде заступљена са 4 дигиталне збирке.

Међународна радионица на тему FRBR-а, одржана је 9. октобра такође у Националној библиотеци Португалије. Поред теоријских разматрања везаних за FRBR, презентована су и два примера примене: на Католичком универзитету у Ливену, Белгија и у каталогу ОCLC. Када је у питању FRBR-изација на Порталу The European Libraryy, јединствен је закључак да она не може бити спроведена пре него су FRBR-изовани локални каталози националних библиотека, а таква примена још увек не постоји. радионица је завршена промоцијом издања превода IFLA-них препорука за FRBR на португалски језик.

Тамара Бутиган