http://www.nbs.nbs.bg.ac.yu/about_us/icitem.php?id=16420

The European Library отвара 27 ковчега са благом


The European Library пред изазовом вишејезичности

У The European Library је одлучено да се све збирке учине доступним на свим језицима земаља партнера, у овом тренутку то је 27 језика. Дакле, корисници ће моћи да прегледају све збирке националних библиотека Европе на порталу The European Library на својим матерњим језицима.

The European Library отвара 27 ковчега са благом

Садржај европских националних библиотека ускоро ће бити доступан на већини европских језика.

Захваљујући финансијској подршци Европске комисије и Конференције европских националних библиотека (CENL) Европска библиотека (The European Library) донела је важну одлуку да своје збирке учини доступним на већини европских језика. Као први корак, наслови и описи 330 дигиталних збирки и каталога учињени су доступним на 27 језика. У блиској будућности, биће додато још језика.

Европска библиотека (The European Library) је бесплатан сервис који нуди приступ до 150 милиона књига, магазина, плаката, слика, мапа, видео записа и другог из 48 националних библиотека Европе. Кориснички интерфејс је тренутно доступан на 27 језика и описи збирки чине саставни део овог сервиса.

Scriptware је поносан што је изабран као преводилачка агенција за овај пројекат. Scriptware користи свој преводилачки портал TransiBara којим омогућава управљање преводима преко интернета и прегледање XМЛ садржаја.

„Овај јединствени вишејезички пројекат изискивао је одговарајући приступ. Идеја о преводилачком порталу на коме сви партнери укључени у пројекат могу директно да комуницирају била је врло привлачна. Због тога смо замолили Scriptware да употреби свој TransiBara портал“, рекла је Лиззy Комен, координатор пројекта Европске библиотеке. Франк тер Реехорст, генерални директор Scriptware-а је додао, „Сада смо први пут преко TransiBara радили истовремено на 27 језика. Ово је значајан догађај, нарочито пошто смо сада, преко Интернета, проследили превод на рецензију локалним рецензентима, из свих националних библиотека“.

Додатне информације потражите на: www.theeuropeanlibrary.org или www.scriptware.nl,

или се обратите:

Lizzy Komen (lizzy.komen@kb.nl) у Европској библиотеци (The European Library). Тел: +31 703140 680
Frank ter Reehorst (franktr@scriptware.nl) у фирми Scriptware. Тел: +31 235484884

http://www.scriptware.nl/docs/pressRelease.aspx