Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Међународне организације > IFLA / ИФЛА


IFLA / ИФЛА


International Federation of Library Associations and Institutions - Међународна федерација библиотечких удружења и институција

IFLA је водеће међународно тело које представља интересе библиотечко-информационих сервиса и њихових корисника. То је глобални глас библиотечко-информационе професије.
Историја Ифле почиње 1927. године, када је на основу резолуције 15 земаља окупљених на 50. годишњој конференцији Британског библиотекарског друштва, основан Међународни комитет за библиотекарство и библиографију. Сарадња библиотекарских друштава на националном и међународном нивоу започела је много раније, већ средином 19. века, и била је резултат развоја библиотекарства као независне професије. Тада су основана и прва професионална библиотекарска удружења (америчко - ALA 1876, и британско - LA 1877. године) и утемељена пракса окупљања и размене искустава и идеја.

До оснивања Ифле дошло је после Првог светског рата, на конгресу у Единбургу 30. септембра 1927. године, а име "IFLA" усвојено је 1929. у Риму. До 1939. године у Ифлу се учланило 41 удружење, а након Другог светског рата, Ифла је била међу првим међународним невладиним организацијама које су наставиле свој рад.

Да би постигла своје циљеве, Ифла заснива свој рад на:
- основним програмима, заснованим на сталним центрима за примену усвојених стручних препорука и спровођење планираних активности;
- пет одељака који су даље подељени у секције, чији је задатак да подстичу и координирају стручни рад у једној области;
- новим радним групама, које су уведене ради бољег разумевања проблематике нових технологија и електронског окружења.

Учешће Народне библиотеке Србије у Ифли
Као чланица Ифле, Народна библиотека Србије има представнике у сталним одборима следећих секција (од августа 2017. године):

• Одељак 1. Типови библиотека
- Библиотеке за пружање услуга особама са тешкоћама у читању: Недељка Ложајић, Одсек за пружање услуга слепим и слабовидним корисницима
• Одељак 3. Сервиси
- Аналитика и предметни приступ: Ана Стевановић, Одељење серијских публикација
• Одељак 4. Професионална подршка
- Одбор за континуирани професионални развој и учење на радном месту: Ивана Тодоровић, Одељење за истраживање и развој библиотечко-информационог система – Матично одељење

Кроз чланство у сталним одборима Ифле, представници Народне библиотеке Србије учествују у дефинисању нових праваца у библиотекарству и имају прилику да га мењају, како глобално, тако и локално.

Ифла једном годишње организује генералну конференцију. На Конференцији у Берлину, 2003. године, одлучено је да годишња конференција добије ново име – Светски библиотечки и информациони конгрес (World Library and Information Congress - WLIC). На годишњим конгресима Ифле учествује око 4000 стручњака из око 150 земаља света. Народна библиотека Србије имала је своје представнике на конгресима у Бостону (2001), Глазгову (2002), Берлину (2003), Буенос Аиресу (2004), Ослу (2005), Сеулу (2006), Дурбану (2007), Квебеку (2008), Милану (2009), Гетебургу (2010), Порторику (2011), Хелсинкију (2012), Сингапуру (2013), Лиону (2014), Кејптауну (2015), Вроцлаву (2017) и Куала Лумпуру (2018).

  • Следећи конгрес биће одржан у Атини, од 24. до 30. августа 2019. године - Конгрес 2019.  • http://www.ifla.org

    горе штампај пошаљи