Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Међународне организације > УДК Конзорцијум


УДК Конзорцијум


УДК Конзорцијум је непрофитна међународна организација, чији је циљ одржавање и развој Универзалне децималне класификације (УДК).
УДК Конзорцијум (UDC Consortium / UDCC) непрофитна је међународна организација, чији је циљ одржавање и развој Универзалне децималне класификације (УДК). Основан од стране Међународне федерације за документацију (FID) и групе издавача (холандског, енглеског, француског, шпанског и јапанског издања), Конзорцијум преузима ауторска права над Универзалном децималном класификацијом 1. јануара 1992. године.

Основни задаци и циљеви Конзорцијума су:
- одржавање и дистрибуција ауторизоване верзије УДК;
- публиковање стручне литературе;
- подршка издавачима и корисницима УДК издавањем лиценци и пружањем услуга које се односе на пренос података, превођење и маркетинг;
- подршка корисницима која обухвата решавање упита који се односе на УДК, публиковање новина и ажурирања УДК;
- активно учешће и подршка стручним, УДК истраживањима;
- промоција УДК и подршка при едукацији, у сарадњи са библиотекама и високошколским установама;
- организација међународних стручних скупова;
- очување УДК наслеђа архивирањем и дигитализовањем УДК докумената и публикација.

Од оснивања до 2014. године Конзорцијум су чиниле институције које се баве развојем стандарда и комерцијални издавачи. Од 2015. године део Конзорцијума постају и националне библиотеке које преводе и објављују УДК као професионални стандард.

Конзорцијумом управља Извршни одбор, док је развој и одржавање одговорност Уредничког тима. Рад на ревизији и развоју УДК обавља се у кооперацији са Надзорним одбором, који чине стручњаци за класификацију из читавог света.

Седиште УДК Конзорцијума налази се у Хагу у Националној библиотеци Холандије (Koninklijke Bibliotheek).http://www.udcc.org/index.php

горе штампај пошаљи