Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Пројекат AVA Doc у Народној библиотеци Србије


Пројекат AVA Doc у Народној библиотеци Србије


Народна библиотека Србије, у сарадњи са Међународним фестивалом документарног филма Beldocs и Библиотеком града Београда, покренула је пројекат AVA Doc Београд


Народна библиотека Србије, у сарадњи са Међународним фестивалом документарног филма Beldocs и Библиотеком града Београда, покренула је пројекат AVA Doc Београд.

Од 11. јула 2018. године, чланови Библиотеке имају прилику да користе услуге AVA VOD платформе и гледају документарне филмове приказане на Beldocsу у претходних неколико година.

Са бројем своје чланске карте корисници Народне библиотеке Србије могу приступити видеотеци он-лине или филмове гледати директно у Мултимедијалној читаоници Народне библиотеке Србије. Овим иновативним пројектом обогаћује се мултимедијални садржај у Библиотеци и по први пут се уводи on-line VOD (video on demand) сервис у српском библиотекарству.

AVA Doc је пројекат који окупља 27 партнера из 9 европских земаља са циљем да европске филмове учини доступним корисницима библиотека у разним европским земљама. Европски фестивали кратког и документарног филма свој филмски програм чине доступним за кориснике 15 библиотека широм Европе (Велика Британија, Немачка, Португал, Чешка, Финска, Италија, Србија). У Србији су то корисници Народне библиотеке Србије и Библиотеке града Београда. У пројекат су укључена 4 значајна фестивала документарног филма из Европе – Ji.hlava IDFF, DocLisboa, Sheffield IFF i Beldocs IDFF. Носилац пројекта је немачка компанија Reelport.

- Корисници AVA VOD могу учествовати у наградној игри #europeanfilmchallenge која траје до краја јула 2018, а победник осваја путовање на Венецијански филмски фестивал. За европске филмове одгледане на овој платформи учесници такмичења ће добити додатних 3 поена по филму. Такмичењу се могу прикључити особе старије од 18 година. Покрените изазов на www.europeanfilmchallenge.eu.

Пројекат AVA Doc је подржала Европска унија кроз програм Креативна Европа, подпрограм Медији, и Министарство културе и информисања РС.горе штампај пошаљи