Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Од изложбе до такмичења: завршетак пројекта „Picture This! - Uslikaj ovo!“


Од изложбе до такмичења: завршетак пројекта „Picture This! - Uslikaj ovo!“


Током лета, бавили смо се богатим културним наслеђем бибиотека из источне и јужне Европе, тако што смо укључили и кориснике. Сазнајте више о томе док славимо завршетак пројекта.

Разгледнице из прошлости

Библиотечке збирке су одувек у центру интересовања Европеане. Упркос томе, све до прошле године, дигитална грађа из земаља које нису чланице Европске уније није била веома затупљена у Збиркама Европеане. Зато је започет пројекат Збирке из јужне и источне Европе у Европеани (Collections of South and East Europe in Europeana - CSEEE), како би се повећала видљивост тих збирки.
Европска библиотека (The European Library - TEL) је, уз помоћ Народне и универзитетске библиотеке у Загребу, Народне библиотеке Србије и Националне библиотеке Словеније, прикупила грађу из пет националних библиотека (Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније, Молдавије и Црне Горе).
Како бисмо прославили ову сарадњу, осмислили смо онлајн изложбу којом смо истакли нову грађу. Замолили смо представнике из сваке од ових националних библиотека да изаберу по три разгледнице које ће представљати њихову државу и да нам опишу дата места. Циљ нам је био да представимо природно и културно наслеђе предела приказаних на тим старим разгледницама. Тако је настао пројекат Усликај ово! Старе разгледнице из југоисточне Европе (Picture this! Vintage postcards of Southeastern Europe).

Доприноси на интернету

Када се изложба нашла на интернету, родила се и идеја да позовемо кориснике да фотографишу та историјска места, како бисмо видели како она изгледају данас. Посебно нам се свидела чињеница да су разгледнице леп спој туристичких атракција и скривених драгуља. С обзиром да се време летњих одмора приближавало, одлучили смо да кампању спроведемо у дело.
Током наредна два месеца, сваку земљу учесницу смо рекламирали по једну недељу, подстичући кориснике да посете одговарајући део изложбе и позивајући их да учествују у такмичењу.
Добили смо 416 пријава за такмичење и преко 1.200 гласова корисника. Изложба је имала преко 4.800 посета, а надамо се да ће их бити још много више када јој придодамо фотографије са такмичења. На томе тренутно радимо, тако да будите у приправности!

Помоћ партнера


Како бисмо загарантовали успех кампање, ослонили смо се на стручност националних библиотека чија је грађа део изложбе. Оне су пружиле изузетан допринос током целе кампање.
Библиотеке су превеле текстове за промотивну кампању – рекламне постере и флајере, које су потом одштампале и поделиле по другим библиотекама и туристичким информативним центрима. Поред тога, подржале су кампњу на друштвеним мрежама. Драго нам је што су се и разне друге локалне организације прикључиле, укључујући и Министарство културе Србије. Традиционални медији су такође одиграли велику улогу, укључујући јутарњи програм, Радио Београд 1 и македонски Радио Скопље, који су емитовали информације о такмичењу. Без учешћа партнера, не бисмо могли да допремо до тако великог броја људи.
„Усликај ово!“ такмичење било је велика авантура и желимо да се захвалимо свим партнерима на ентузијазму и уложеном труду. Док славимо резултате пројекта Збирке из јужне и источне Европе у Европеани, који је подстакао ову кампању, Јасенка Зајец, библиотекар саветник из Националне и универзитетске библиотеке у Загребу нас подсећа на позитивне исходе сарадње за убудуће:
„Сарадња са библиотекама партнерима и представницима Европске библиотеке и Европеане била је привилегија и сјајно искуство. Значај пројекта и сарадње превазилази непосредне резултате, јер ће библиотеке убудуће бити у могућности да саме припремају податке, што ће олакшати њихово учешће у сличним пројектима“.
Уколико бисте желели да се садржај из ваших институција нађе у Европеани или да организујете неку активност са нама, контактирате нас!https://www.europeana.eu/portal/en/exhibitions/picture-this-vintage-postcards-of-southeastern-europe

горе штампај пошаљи