Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Народна библиотека Србије у кампањи Европеане за промоцију поезије


Народна библиотека Србије у кампањи Европеане за промоцију поезије"Поезија је оно што се сања, оно што се замишља, оно што се жели и оно што се често догоди. Поезија, то је стварније и корисније име живота." (Жак Превер)

"Лизбет чита", Карл Ларсон, Национални музеј Шведске, слика из јавног домена


Народна библиотека Србије придружила се #AllezLiterature кампањи за промоцију поезије, коју је започела Европеана 21. марта, на Унесков Светски дан поезије. Циљ ове једномесечне кампање је истицање поезије као важног дела европске културне баштине, у коме се истовремено огледа културни идентитет појединачних нација, али и универзалне мисли и осећања који не познају границе.
Из фонда наше Народне библиотеке, одабрали смо низ поетских драгуља истакнутих српских песника, Бранка Радичевића, Ђуре Јакшића, Јована Јовановића Змаја, Алексе Шантића и Јована Дучића. Њиховом поезијом представљамо мали, али вредан део српског стваралаштва, како бисмо промовисали наш национални идентитет, као и лепоту српског језика у форми поезије.
Кампању #AllezLiterature можете пратити на друштвеним мрежама Фејсбук и Твитер, а позивамо вас и да поделите своје омиљене поетске цитате са ознаком #AllezLiterature и @nbsrb.

Послушајте и снимке поезије на Europeana SoundCloud, прочитајте блог пост о кампањи и посетите портал Европеане.горе штампај пошаљи