Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Годишњи састанак Конференције директора националних библиотека Европе (CENL) Беч, Аустрија, 30-31. мај 2016.


Годишњи састанак Конференције директора националних библиотека Европе (CENL) Беч, Аустрија, 30-31. мај 2016.


Годишњи састанак CENL Фондације, 30. по реду, одржан је у Аустријској националној библиотеци у Бечу 30. и 31. маја. У раду Конференције учествовали су директори или делегати националних библиотека из 38 европских земаља, од укупно 47 чланица Савета Европе, и то из: Азербејџана, Аустрије, Белгије, Босне и Херцеговине, Ватикана, Велике Британије, Грчке, Данске, Естоније, Ирске, Исланда, Италије, Јерменије, Летоније, Литваније, Лихтенштајна, Луксембурга, Македоније, Малте, Молдавије, Немачке, Норвешке, Пољске, Румуније, Руске Федерације, Србије, Словеније, Турске, Финске, Француске, Холандије, Хрватске, Црне Горе, Чешке Републике, Шпаније, Швајцарске и Шведске. Србију је представљао управник Ласло Блашковић и заменица управника Тамара Бутиган Вучај. Конференцији су присуствовали и представници TEL-а и Европеане. Поздравне речи на отварању конференције изговорила је директорка Аустријске националне библиотеке Јохана Рахингер, генерална директорка за уметност и културу у аустријској федералној канцеларији Андреа Екер и председавајући CENL-а и директор Британске библиотеке Роли Китинг.

Стратешки план CENL-а за период 2015-2018. усвојен је на састанку у Берну 2015. године. Према овом плану CENL има 5 приоритета:
1. Побољшање управљања нашим колекцијама
2. Побољшање видљивости и утицаја наших сервиса
3. Развој наших људи
4. Побољшање одрживости европских националних библиотека као организација
5. Јачање CENL-а као организације

Прва четири приоритета Стратешког плана CENL-а су биле теме састанка у Бечу. У оквиру теме управљања колекцијама, Керолајн Бразије, заменица директора Британске библиотеке, представила је закључке Радне групе CENL-а за дефинисање будућег односа CENL-а и Eвропеане. Радна група је у сарадњи са Европеаном одлучила да ТЕЛ (Европску библиотеку) угаси на крају 2016. године, а да се њени сервиси постепено угасе или пренесу на CENL. У оквиру теме видиљивости и утицаја сервиса, уводно предавање одржао је Аслак Шира Мире, директор Националне библиотеке Норвешке, који је говорио о будућности књига и библиотека. Након овог предавања, водила се дискусија по групама о измењеној улози библиотека и улози класичне књиге. У оквиру трећег приоритета о развоју запослених, уводне презентације одржале су Мартина Розман Салобир, директорка Националне и универзитетске библиотеке Словеније и Тамара Бутиган Вучај, заменица управника Народне библиотеке Србије, након чега је уследила дискусија, коју је модерирала Керолајн Бразије. Четврти приоритет и четврта тема састанка о одрживости националних библиотека за модератора је имала Мари Кристин Дофе, директорку Националне библиотеке Швајцарске, а презентације су имали: Филипос Цимпоглу, директор Националне библиотеке Грчке, Сандра Колинс, директорка Националне библиотеке Ирске, Ана Сантос Арамбуро, директорка Националне библиотеке Шпаније и Макс Кајзер, шеф Одељења за истраживања и развој у Аустријској националној библиотеци. Све презентације ће бити доступне на сајту CENL-а.

http://www.cenl.org/

Следећа CENL конференција биће одржана 2017. године у Анкари, у Турској, а за организацију ће бити задужена Национална библиотека Турске. Први пут је гласањем одлучено ко ће бити домаћин CENL конференције 2018. године, а кандидатуру је поднела и Народна библиотека Србије. Највише гласова добила је Национална библиотека Исланда, што је објављено на крају састанка.
У оквиру пратећег програма конференције, поред посете новом Музеју литературе, Музеју глобуса и Музеју есперанта и осталих вештачких језика Аустријске националне библиотеке, била је организована и посета опатији у Мелку и представљени највреднији примерци њене библиотеке. У опатији у Мелку снимљени су неки кадрови филма „Име руже“ по роману Умберта Ека.
Тамара Бутиган Вучај


горе штампај пошаљи