Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Међународне организације > IIPC (IIPC - International Internet Preservation Consortium)
Међународни конзорцијум за очување Интернета


IIPC (IIPC - International Internet Preservation Consortium)
Међународни конзорцијум за очување ИнтернетаМеђународни конзорцијум за очување Интернета

(IIPC - International Internet Preservation Consortium)
је организација посвећена побољшању алата, стандарда и праксе архивирања веба. Међународни стандарди за архивирање веба настају као резултат пројеката и рада радних група овог Конзорцијума.

Само архивирање веба обухвата прикупљање, похрањивање и стављање на располагање веб садржаја за будућа истраживања и представља значајан допринос дигиталној хуманистици.

IIPC је формално основан у јулу 2003. у Националној библиотеци Француске, са још 12 институција, при чему су се оснивачи сложили да заједно финансирају пројекте и учествују у радним групама. Споразум о партнерству потписују институције чланице (библиотеке, музеји, архиви, истраживачке институције) на период од пет година. Чланови IIPC су универзитетске, националне, јавне библиотеке и архиви из Француске, Шпаније, Велике Британије, Немачке, Холандије, Норвешке, Швајцарске, Исланда, Канаде, Сингапура и САД, а важан партнер је Internet Archive, непрофитна интернет библиотека.

Народна библиотека Србије прикључила се конзорцијуму IIPC марту2016. године.горе штампај пошаљи