Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Конференција директора националних библиотека Европе
Берн, Швајцарска федерација, 18-19. мај 2015.


Конференција директора националних библиотека Европе
Берн, Швајцарска федерација, 18-19. мај 2015.


Извештај са састанка

Годишња конференција CENL Фондације, 29. по реду, одржана је у Националној библиотеци Швајцарске у Берну 18-19. маја. У раду Конференције учествовали су директори или делегати националних библиотека из 32 европске земље, од укупно 47 чланица Савета Европе, и то из: Албаније, Азербејџана, Аустрије, Белгије, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Данске, Естоније, Исланда, Јерменије, Лихтенштајна, Луксембурга, Мађарске, Македоније, Молдавије, Немачке, Норвешке, Пољске, Румуније, Руске Федерације, Србије, Словачке, Словеније, Турске, Финске, Француске, Холандије, Хрватске, Црне Горе, Чешке Републике, Швајцарске и Шведске. Србију је представљао Ласло Блашковић, в. д. управника и Тамара Бутиган Вучај, заменик управника. Конференцији су присуствовали и представници TEL-а и Еуропеане. Поздравне речи на отварању конференције изговорила је директорка Националне библиотеке Швајцарске Мари-Кристин Дофеј, Криста Маквалдер, прва потпредседница Националног савета Швајцарске и Бруно Расин, председавајући CENL-а и председник Националне библиотеке Француске.

Две главне теме првог дана састанка биле су: припајање TEL-а Еуропеани и стратегија CENL-a. Након одлуке донете на састанку CENL-а 2014. године да TEL од 1. јула 2014. буде независна организација, у фебруару 2015. одлука је преиначена на начин да се TEL припоји Еуропеани. Планирано је да се коначна транзиција TEL-а заврши до 31. децембра 2015. године. Ове године са радом почиње нови извршни одбор CENL-а у саставу: Роли Китинг, директор Британске библиотеке, који ће бити нови председавајући, Мари-Кристин Дофеј, директорка Националне библиотеке Швајцарске, која остаје заменик председавајућег, Кристина Кшиштофова, директорка Националне библиотеке Словачке, постаје члан, а Керолајн Блазије, заменик директора Британске библиотеке, постаје нови благајник. Уследила је дискусија о стратегији CENL-а у будућем периоду, као и о предлозима за чланарине за CENL. Усвојен је предлог да све националне библиотеке за 2016. годину плаћају једнаку чланарину од 2.100 ЕУР. Следећа тема је био однос TEL-а и Еуропеане, као и трасформација TEL-а у Expert Hub за агрегацију метаподатака за националне библиотеке. Дискутовало се и о чланаринама за TEL за 2016. и 2017, али ниједан предлог није усвојен док се не сагледа и став истраживачких библиотека које су такође чланице TEL-а. У поподневним сатима представљен је нови сајт CENL-а, поднет годишњи извештај о агенцији ISNI и извештаји CENL-ове радне групе о копирајту и CENL/FEP (Federation of European Publishers) радне групе о електронским публикацијама. Први радни дан је завршен презентацијом нове стратегије Еуропеане, коју је одржала директорка Џил Казнс.

Други дан састанка почео је презентацијом госта из LIBER-а, Јонаса Холма, о библиотекама и европској реформи копирајта. Указао је на низ новина које су покренуте на нивоу Европског парламента у овом домену и да се у наредна четири месеца очекују значајне одлуке у овој области. Уследила је отворена сесија на тему ”Digital Curation”, када националне библиотеке представљају занимљиве пројекте. Слушали смо како се Национална библиотека Швајцарске припрема да прикупља селфије који настају у тој земљи, у сарадњи са мобилним оператерима. Национална библиотека Турске је представила своје дигиталне сервисе, а Британска библиотека дигиталне стипендије које додељује једном у две године.

Следећа CENL конференција биће одржана од 29. до 31. маја 2016. године у Бечу, у Аустрији, а за организацију ће бити задужена Аустријска национална библиотека.

Београд, 29. мај 2015.Тамара Бутиган-Вучај


http://www.cenl.org/

горе штампај пошаљи