Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Генерална скупштина EIFL 2014


Генерална скупштина EIFL 2014


10-12 новембар 2014 Истанбул, Турска


Издавач КоБСОН Коментар
Gale/Cengage не агрегатор сличан EBSCO више окренут друштвеним наукама са мањим ембарго периодом. Нуде базу Business Insights – економска база не само часописи већ и статистички подаци. Понудили су нам и да неке од наших часописа додамо њиховој платформи
Institute of Physics Publishing да Имамо једногодишњи уговор са њима. Нуде нам да пређемо на већи пакет (са 41 на 67 наслова) уз не толико велико повећање.
Oxford University Press да За 2014 годину понуђена нам је врло коректна цена, настављамо успешну сарадњу. Представили нам своју платформу за претрагу часописа Oxford Index
International Monetary Fund не Понуда прихватљива али нисмо сигурни да постоји потреба за овим сервисом. Од првог јануара 2015. године отварају своју базу са статистичким подацима, бесплатно
EBSCO да Очекујемо понуду за 2015, треба да им доставимо листу свих часописа које имамо како би нам отворили пробни период за своју претраживачку платформу
Cambridge University Press да наговестили су релативно велико повећање цене за наредну годину (10%) што мислим да не треба прихватити, него са њима договорити разумни проценат..
EIFL Staff - Licensing да затражили смо да нас сврстају у групу земаља ниже платне моћи због тога што се тренутно налазимо у групи са доста богатијим земљама (Азербејџан, Нигерија...)
EIFL Staff - Open Access да Пројекат додељивања ДОИ бројева докторским дисертацијама успешно окончан, тражимо средства за његов наставак. Планирају да нас укључе у све пројекте везане за ОА.
EIFL Staff - Intellectual Property да И даље нису задовољни сарадњом (наш представник из Универзитетске библиотеке у Београду). Укључили смо још једну особу из Creative Commons Wikimedia Србије.
SAGE да Спремају понуду за следећу годину, информисали смо их да је било проблема у финансијама ове године.
Royal Society Publishing не Повољнија понуда него прошле године( укупно 10 часописа (Највероватније ћемо предложити набавку за наредну годину због иузетно повољне цене)
Taylor & Francis (Journals) не већ пет година безуспешно покушавамо да снизимо цену јер нас је овај издавач класификовао у исту групу са Словенијом. Ово је једини "велики" издавач ког немамо у колекцији. Почели смо са преговорима, послата нам је прва понуда која је врло висока, видећемо да ли је можемо довести на разуман ниво. Настављамо даље у преговорима
Taylor & Francis (Databases) не нисмо заинтересовани
Wiley-Blackwell да Крај трогодишњег уговора. Радимо на новом уговору и чекамо потврду Министарства да су нам одобрена средства за овог издавача
Edward Elgar не Ове године се придружили ЕИФЛ-у, нуде 5 часописа, за сада веома скупо тако да нисмо заинтересовани
Nature не Проблематично са њима око приступа, не могу да га пусте док не платимо а ми нисмо у могућности да платимо пре истека јавне набавке. Нисмо претплатили за ову годину видећемо за следећу
Credo не Нуде платформу за претраживање, врло повољна. Добили смо бесплатни период до нове године како би је тестирали и одлучили да ли желимо да претплатимо

Сваке године у некој од земаља чланица одржава се Генерална скупштина (ГС) свих EIFL земаља, којој присуствује национални координатор из сваке земље. Ова конференција нам омогућава да (1) сазнамо о новим технологијама и сервисима у научном издаваштву, (2) позиционирамо наш развој у односу на друге земље нама сличне економске моћи, и (3) састанемо се свим издавачима које претплаћујемо у оквиру EIFL конзорцијума. На пут је ишао и колега Милан Васиљевић који је ангажован на пословима лиценцирања са издавачима. Он је на пут отишао дан раније због састанка са представницима Cambridge University Press-a око, за њих компликоване процедуре јавних набавки. Трошкове његовог смештаја је сносио издавач.

Овогодишњу ГС обележиле су три кључне теме:
1. ORCID - универзални идентификатор који се додељује истраживачима ради идентификовања свих њихових научних радова
2. Миграција алата за проналажење и организовање електронски извора у "облак" (коришћење све доступнијих веб платформи уместо куповине скупих комерцијалних решења)
3. Повезивање подататака у отвореном приступу и њихово лакше проналажење на интернету

Предавања и дискусија која је одржана после њих нам је дала неке нове идеје у ком правцу можемо даље унапредити услуге које пружамо корисницима. Посебно смо се заинтересовали за ORCID који ћемо у будућности имплементирати у серивс "Наши у WoS".

Постер презентација нашег пројекта "doiSerbiaPhD", један од најзапаженијих постера. Колеге из целог света је интересовало све до детаља како смо организовали и спровели пројекат. Многи су узели наш конакт како би им помогли да и сами реализују сличне пројекте.

Уобичајено је да се сваког дана за време ГС организују тзв. speed-dating сесије. Све земље су подељене по паровима (наш пар је Палестина) и сваки пар има својих 15 минута са сваким издавачем. По истеку предвиђених 15 минута, звоно означава промену издавача. То је идеална прилика да се са сваким издавачем поразговара о текућем стању у оквиру конзорцијума, успоставе договори о плаћању или договори пробни период за њихове нове производе. Наши договори са сваким од присутних издавача дати су у оквиру табеле.У колони КоБСОН назначено је да ли тај сервис претплаћујемо/учествујемо или не.
Веома интензивна три дана али у сваком случају велика уштеда у времену остварена кроз директне сусрете са издавачима, оправдава сваки напор.
Напомињем да смо у Србији Генералну скупштину EIFL-а организовали 2007. године, и да је та организација још увек најбоље рангирана у петнаестогодишњој историји EIFL-а.
Све трошкове сноси организатор генералне скупштине, а детаљан програм дат је као прилог овом извештају.

Татјана Тимотијевић и Милан Васиљевић
Одељење за научне информације
Народна библиотека Србије

www.eifl.net/

горе штампај пошаљи