Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > International Coalition of Library Consortia (ICOLC) Europe Meeting 2014.


International Coalition of Library Consortia (ICOLC) Europe Meeting 2014.


19. - 23. октобар 2014. Национална библиотека Португала, Лисабон.

ICOLC (International Coalition of Library Consortia) је међународна организација која окупљања представнике библиотечких конзорцијума из целог света, и пружа могућност дискусије о текућим питањима од заједничког интереса.
Конференција је првенствено намењена библиотечким стручњацима који раде у оквиру конзорцијума за набавку електронских извора. ICOLC конференција није отворена за представнике издавача, али они могу бити позвани да одрже неко предавање или да известе о неком проблему који су имали током године.
Конференцији је присуствовало 109 учесника из земаља широм света. Најактуелније теме биле су како задржати претплате у време интезнивног повећања цена електронских извора, како се изборити са процедурама јавних набавки и курсним разликама које оне узрокују.
На ову тему разменила сам искуства са колегама из Француске, Русије, Канаде, Литваније, Словеније и Турске. Закључак је да се сви суочавамо са истим проблемима, само модели по којима функционишемо се донекле разликују.
Курсна разлика у Русији је драстичнија него код нас (30% од буџета губе на месечном нивоу) али оно што је код њих позитивно је то да се јавна набавка врши за избор агенције која ће водити преговоре са издавачима. Након тога изабрана агенција стиче ексклузивна права и на тај начин се ослобађа процедуре јавних набавки. Ово искуство искористићу у покушају да се у наредној години и наша библиотека, на основу уговора које склапа са Министарством просвете науке и технолошког развоја, ослободи процедуре јавних набавки по члану 7 одредба 1 Закона о јавним набавкама.
Занимљива је организациона структура већине конзорцијума – У већини земаља постоји више од једног конзорцијума који су тематски орјентисани (набављају литературу само за одређен број факултета) и на тај начин, у односу на нас имају смањен обим посла. Олакшице у спровођењу активности представљају и бројни волонтери (библиотекари, професори, директори библиотека, декани и др.) који учествују у преговорима, лиценцирању и сл. Такође у већини земаља волонтери су специјализовани за обављање само одређене врсте активности везане за конзорцијум (неки се баве искључиво преговорима, други лиценцирањем, трећи финансијама, едукацијама итд.).
У односу на већину земаља финансирање у нашој земљи је боље организовано јер иде централизовано од стране државе. Искуства других конзорцијума су да се они финансирају делом од библиотека чланица, а делом од стране државе.
Најзанимљивије предавање било је “Battlefield survey” у коме је координатор ICOLC -а Том Санвилле, на основу претходно попуњених анкета од стране конзурцијума чланица изложио увид у тренд повећања цена сваког издавача. Прогнозе нису оптимистичне јер сви располажемо са мање новца, а цене се драстично повећавају – мање од 3% издавача има повећање до 3%, а велики број до 25% и више. На основу анализе закључујемо да смо ми велики број сервиса повољно испреговарали чему је битно допринело и наше чланство у другом међународном конзорцијуму EIFL-у, који истовремено преговара за све своје чланице.
Друго предавање које бих издвојила јесте анкета коју је колегиница из Русије Ирина Разумова спровела међу корисницима библиотека и електронских извора и чији ћемо модел ми применити на наше кориснике.
Позитивно је што резултати анкете указују да ћемо ми, библиотекари, ипак опстати, у ери електронске комуникације, јер 77% корисника и даље у свом раду користи помоћ библиотекара.

Са колегиницом из Француске Сандрине Малотауx договорено је да почетком 2015. године одржи код нас тренинг библиотекарима (о новим трендовима и имплементацији нових сервиса у библиотекама). Она је такође предложила да наш конзорцијум прикључи њиховом који окупља земље јужне Европе.
Колега са Турског Универзитета Рецеп Зого поклонио ми је примерак њиховог часописа "Journal of Balkan Libraries Union" и позвао колеге из наше библиотеке да објављују радове у њему.Београд, 30.10.2014.
Татјана Тимотијевић
Одељење за научне информације
Народна библиотека Србије


http://icolc.net/

горе штампај пошаљи