Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Народна библиотека Србије приступила IMPACT центру компетенција у дигитализацији


Народна библиотека Србије приступила IMPACT центру компетенција у дигитализацији


(IMPACT Centre of Competence in Digitisation)

Народна библиотека Србије је постала члан IMPACT међународног центра компетенцијa у дигитализацији . Овај центар је непрофитна организација основана са мисијом да се дигитализација историјског (штампаног) текста учини "бољом, бржом, јефтинијом". Центар пружа алате, услуге и инфраструктуру за унапређење метода развијених за израду дигиталних слика докумената, обраду историјског текста као и у домену језичких технологија.

IMPACT центар компетенција је продуктивна мрежа експерата у дигитализацији, развијена на основу истраживања партнера из пројекта IMPACT - Побољшани приступ тексту (Improving Access to Text), линк , финансираног од стране ЕУ.
Сврха овог центра јесте успостављање даље сарадње међу библиотекама, научним радницима, партнерима из индустријске сфере и професионалцима у дигитализацији, ради изградње одрживог окружења, које ће омогућити истраживачким институтима, приватном сектору и организацијама које су задужене за очување културног наслеђа сарадњу у циљу олакшаног приступа историјским текстовима. Ова заједница ће премостити разлике које постоје међу специјалистичким истраживањима и комерцијалним потребама, омогућавајући приступ специјално развијеним софтверским алатима, великој бази података из неких од већих европских библиотека, као и услуга са циљем пружања подршке будућим истраживањима.


горе штампај пошаљи