Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Народна библиотека Србије наставља интензивну међународну сарадњу


Народна библиотека Србије наставља интензивну међународну сарадњуНБС стручњаци на семинару у Меморијалном центру "Јад вашем" у Јерусалиму


Београд – Од почетка ове године чак 45 стручњака националне библиотеке боравило је на научним скуповима и едукацијама у иностранству, што чини скоро 20% укупног броја запослених у НБС.

Од 1. јануара ове године реализована су тридесет три (33) службена путовања у четрнаест земаља Европе, Азије и Северне Америке: Грчка, Италија, Португалија Бугарска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Велика Британија Холандија, Немачка, Данска, Чешка Република, Хрватска, Аустрија, Сједињене Америчке Државе и Израел.
Велики број службених путовања реализован је из стипендија, донација и уз финансијску помоћ других институција: 13 службених путовања у потпуности без финансијског учешћа НБС, 14 путовања са дељеним трошковима (организатор и НБС) и само 6 службених путовања са пуним финансирањем од стране НБС.

У поређењу са првом половином 2012. године, која је била рекордна у смислу броја стручњака упућених на међународне научне скупове и едукације у иностранство, ове године су активности у међународној сарадњи још боље планиране и јасније дефинисане, тако да и резултати нису изостали.

Један од посебних резултата је чак тринаест стипендија за међународне конференције и стручне боравке у иностранству за деветоро запослених за ову годину.
У броју стручњака који су упућени на службено путовање у иностранство, такође, постоји значајан пораст. Од почетка ове године службено је у иностранство упућено чак 45 стручњака, док је током прве половине прошле године у иностранству упућено 28 библиотекара. Број службених путовања је такође повећан. Од почетка ове године било их је 33, док је прошле године у истом раздобљу било 22 службених боравака ван земље.

Ових дана, троје стручњака националне библиотеке, као стипендисти Владе Државе Израел (а на основу прошле године успостављене сарадње између НБС и Меморијалног центра "Јад Вашем" у Јерусалиму), бораве на једнонедељном образовном семинару у тој угледној институцији, који ће им послужити као добра припрема за реализацију више пројеката које Народна библиотека Србије спроводи у области афирмације културе сећања, посебно у аспекту истраживања и меморијализације жртава Холокауста.горе штампај пошаљи