Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Међународни скуп ISBN агенција балканског региона Београд, 20. и 21. мај 2013. године


Међународни скуп ISBN агенција балканског региона Београд, 20. и 21. мај 2013. године


Састанку су председавали, извршни директор Међународне ISBN агенције Стела Грифит и Ник Wудс. Као почасни гости Народне библиотеке Србије састанку је присуствовала и Каролина Унгер из Међународне ISMN агенције, чије је седиште у Берлину.

Састанку су присуствовали руководиоци Националних ISBN агенција Бугарске, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске, Словеније и земље домаћина.

Пре него што се прешло на планирани дневни ред који је свима достављен и са којим смо се упознали, укратко је представљен рад Националне ISBN агенције Србије. Основана је 1985. год. Оснивачи су били Југословенски библиографски институт и Пословно удружење издавача и књижара. Деведесетих година постаје следбеник 86-це као префикса за земљу и надаље тим бројем нумерише своја издања.

Године 2005. мења седиште и наставља са радом у Народној библиотеци Србије. Те исте године постаје законска обавеза и услов за ослобађање од порезе. На тај начин се излази у сусрет издавачима, који у Центру за издаваче Народне библиотеке Србије, на истом месту са CIP каталогизацијом добијају комплетну услугу припреме издавања књиге. Захваљујући споразуму који је потписан између Међународне ISBN агенције и Европске асоцијације за нумерацију производа, којим је дозвољена конверзија ISBN броја у EAN bar-cod, издавачи добијају bar-codove, те књига може и у продају.

Месечно је новоукључених издавача око 80, на годишњем нивоу у просеку 1000, а додели се око 12.000 ISBN бројева и 3.000 bar-code.ova. Наша база располаже са 12.590 података о професионалним издавачима, издавачима којима је издаваштво додатна делатност, савезима, друштвима, укључивши и ауторе-издаваче.

Прихваћена је примедба о јавно доступном генератору на сајту Међународне ISBN агенције, што резултира тиме да само овлашћена лица имају права његовом приступу. На тај начин се контролише исправност додељеног ISBN броја и наслови за које су додељени, користећи COBISS базу Народне библиотке Србије.

Говорило се о активностима у протеклој години, а и остале агенције су представиле свој рад и указале на проблеме са којима се сусрећу.

Stella Griffiths je подсетила да је Међународна ISBN агенција основана 1969. гoдине, окупља и управља радом националних агенција. Најавила је промену ISBN стандарда за идентификацију монографских публикација који олакшава пословање издавачке, књижничарске и књижарске делатности. Објављен је нови, Пручник кога смо превели, и ново 38. издање Међународног адресара издавача (Publishers International ISBN Directory), у коме има више од 900.000 додељених префикса за око 200 земаља свe та. Недавно су и неке афричке земље постале чланице система.

Расправљало се о текућим темама.

Говорило се о:

  • Ауторским издањима
  • Електронским књигама
  • Наплаћивање услуга ISBN агенција

    На састанку су размотрене будуће промене у ISO стандарду.

    Гошћа из Међународне ISMN агенције Carolin Unger је одржала радионицу на којој су колеге из националних ISMN агенција имале прилику да размене своја искуства.    Емилија Брашић


  • горе штампај пошаљи