Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Међународни скуп ISBN агенција балканског региона


Међународни скуп ISBN агенција балканског региона


Загреб, 28-29. мај 2012

Састанку је председавала извршни директор Међународне ISBN агенције г-ђа Stella Griffiths, а присутни су били представници националних ISBN агенција Хрватске, као домаћина, Бугарске, Црне Горе, Косова, Словеније, Србије и Републике Српске.


Првог дана састанка г-ђа Stella Griffiths нас је подсетила да Међународна ISBN агенција постоји више од четрдесет година, управља радом националних центара и послује по стандарду ISO 2108, чија је ревизија у припреми. Поднела је извештај о раду међународне ISBN агенције и обавестила присутне о томе да се прикупљају подаци за 38. издање Међународног адресара издавача (Publishers’ International ISBN Directory) који садржи нових 900.000 префикса из 200 земаља чланица ISBN система.
Наглашено је да ће убудуће све републике бивше Југославије морати, за наслове нумерисане ISBN бројем који почињу са 86, сами слати податке за адресар, а не Србија, како смо то до сада чинили.

Објављено је шесто издање Приручника за кориснике ISBN система (ISBN Userˊs Manual), у коме се посебно скреће пажња на минимум мета података које је издавач у обавези да достави ISBN агенцији.

У другом делу састанка говорило се о раду националних ISBN агенција од стране присутних представника.

Представљањем рада наше агенције наглашено је да је ISBN Агенција Србије са најдужим учешћем у систему. Основана је 1985. год., законска је обавеза и услов за ослобађање од порезе. Месечно је новоукључених 80 издавача, а на годишњем нивоу у просеку 1000. ISBN база Србије располаже са више од 10.000 података о издавачима, укључивши и ауторе-издаваче.

Повећано је интересовање за нумерисање електронских публикација ISBN бројем.

Уважена је примедба о јавно доступном генератору на сајту Међународне ISBN агенције, што ће резултирати тиме да ће само овлашћена лица имати могућност приступа генератору.

Аленка Канич је присутнима представила рад националне ISBN агенције Словеније, нагласивши да се организују курсеви за бољу едукацију издавача и да запослени у ISBN агенцији обилазе издавачке куће и у директно контакту са њима решавају текуће проблеме. Споменула је и то да поред књига на тржишту постоји и пројекат "Књиге на тргу".

Говорило се и о често постављаним питањима издавача о начину примене ISBN бројева, његовом месту у трговинском ланцу снабдевања, прикупљању мета података од стране издавача као и о односу и сарадњи националних ISBN агенција, библиотека и о значају коришћења ISBN бројева у евиденцији залиха.

Закључено је да ISBN број:

  • Није наметљив
  • Треба га учинити флексибилним
  • Релевантним
  • Да буде "жив" и даље

    На крају састанка је договорено да ће се, крајем маја 2013. год. Регионални састанак ISBN агенција одржати у Србији у организацији Народне библиотеке Србије у Београду.

    Емилија Брашић  • горе штампај пошаљи