Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > CENL - Директори европских националних библиотека подржавају давање дозволе за отварање података (Open Data licensing)


CENL - Директори европских националних библиотека подржавају давање дозволе за отварање података (Open Data licensing)


Копенхаген, 28 септембар 2011.

На састанку у Краљевској библиотеци Данске, Конференција директора европских библиотека (CENL) гласала је већином да се подржи давање дозволе за отварање њихових података. CENL представља европске националне библиотеке и одговоран је за масовно прикупљање публикација које представљају акумулирано знање Европе.

Шта то значи у пракси?
То значи да ће скупови података који описују милионе књига и других текстова објављених у Европи – наслов, ауторство, година издања, подаци о штампару, место издања и друго, и већ постоје у библиотечким каталозима Европе – постати још доступнији свима да их изнова користе у било коју сврху.

То значи да ће Википедија моћи да користи метаподатке, повезујући их са свим врстама чланака; као и да ће програмери који пишу апликације за мобилне уређаје везане за туризам или учење - моћи да у њих уграде ове податке. И што је још важније, за научнике који се баве информацијама, то значи да ће огромне количине поузданих података бити доступне за развој повезаних отворених података (Linked Open Data), стварајући нове релације међу елементима информацијама које до сада једноставно нису биле могуће. Потенцијал за стварање нових релација међу скуповима података из највећих европских библиотека ствара «машину за производњу знања», како то назива др Стефан Градман, стручњак за технологије семантичког веба и професор библиотечких и информационих наука на Хумболт универзитету у Берлину.

Први исход споразума о давању дозволе за отварање података јесте да ће метаподаци које шаљу националне библиотеке на портал Еуропеана.еу, европску дигиталну библиотеку, музеј и архив, путем CENL сервиса The European Library, добити тзв. CCO дозволу или универзалну Кријејтив комонс дозволу у јавном домену. Ови метаподаци описују милионе дигитализованих текстова и слика који се уклучују у Еуропеану путем различитих иницијатива као што је Гуглова масовна дигитализација књига у националним библиотекама Холандије и Аустрије.

Бруно Расин, нови председавајући CENL-а и председник Француске националне библиотеке, као и Др Елизабет Нигеман, бивша председавајућа CENL-а и директорка Немачке националне библиотеке, поздравили су лидерство које је показао CENL. Др Нигеман је рекла, «Пружање података са отвореном лиценцом кључ је за постављање институција културе као што су националне библиотеке у срце иновација у дугиталним апликацијама. И само на тај начин друштво добија пуну друштвену и економску корист од података које смо креирали да би забележили резултате европског издаваштва у протеклих 500 година. Најбоља аналогија је између флаширане воде и оне из водовода. Уместо да пакујемо и брендирамо наше податке, ми их пуштамо на славине тако да свако има отворен и слободан приступ и може да их користи у било коју сврху.»

Све ово у складу је са речима Нели Крус, европске комесарке за Дигиталну агенду, која је у свом обраћању на Отвореном самиту Европе ове седмице рекла: «Уверена сам да је потенцијал за поновно коришћење јавних података у великој мери неискоришћен. Такви подаци представљају извор, један нови и вредан сирови материјал... Копање по том материјалу била би инвестиција која би донела корист свима нама.»

Поред демонстрације стратешког лидерства у сектору наслеђа и информација, корист за библиотеке је двострука. Прво, будући да су библиотечки подаци свеприсутни на мрежи, они ће водити кориснике назад на извор, односно у библиотеку, и број посета и виртуелних и физичких корисника ће порасти. Друго, библиотечки подаци биће допуњени у додиру са комплементарним изворима података, и такви ће бити на располагању за поновно коришћење за побољшање услуга за своје кориснике.


Контакт: Jonathan.purday@bl.uk за више информација
CENL: Основана 1987, Конференција директора европских националних библиотека развија улогу националних библиотека у Европи, а посебно њихову одговорност за одржавање националног културног наслеђа, кроз осигурање приступа знању и подршку за сродна истраживања и развојне активности. Чланови CENL-а су директори националних библиотека земаља чланица Савета Европе. CENL чини 49 чланова из 46 земаља. Конференција се састаје једном годишње у пуном саставу, а ове године је то било у Националној библиотеци Данске у Копенхагену. Управник Народне библиотеке Србије, Сретен Угричић, члан је Управног одбора CENL-а.
CENL је власник сервиса The European Library, који пружа приступ библиографским и дигиталним садржајима библиотека које подржавају паневропско истраживање у хуманистичким и друштвеним наукама. The European Library је агрегатор садржаја националних библиотека за Еуропеану.

Еуропеана: пружа приступ дигитализованим садржајима из европских библиотека, галерија, музеја, архива и аудиовизуелних збирки. У овом тренутку, Еуропеана нуди 20 милиона књига, филмова, слика, музејских објеката и архивских докумената из 1.500 различитих институција. Заступљени су садржаји из свих земаља чланица ЕУ, а интефејс је на 27 европских језика. Еуроепана се финансира из Европске комисије
Еуропеана је основана да би ангажовала институције са дигитализованим садржајима из културе као и да би олакшала иновације у сектору културног наслеђа. Еуропеана фондација која води Еуропеану и окупља професионална удружења из области културног наслеђа у Европи, такође се прошле недеље изјаснила за отварање података.

Creative Commons Универзални јавни домен или CCO дозвола
Кријејтив комонс је непрофитна организација, основана 2011, која промовише креативно поновно коришћење интелектуалних и уметничких дела, било да су у власништву или у јавном домену. Кроз бесплатне дозволе о копирајту, Кријејтив комонс нуди ауторима, научницима и предавачима да бирају из флексибилног спектра заштита и слободе.

Алати јавног домена организације Кријејтив комонс уносе побољшања у јавни домен тако што омогућавају да дела из културе која су слободна од копирајта буду лако доступна на интернету, као и да сами аутори своја дела уврсте у јавни домен. CCO дозвола омогућава научницима, предавачима, уметницима и другим ствараоцима и власницима копирајта или база података са заштићеним садржајем, да се одрекну тих интереса из својих дела и да их на тај начин уврсте у јавни домен, тако да други могу слободно да надограђују, уносе побољшања и поново користе та дела у било коју сврху, без ограничења која произилазе из копирајта или права везаних уз заштићене базе података.

горе штампај пошаљи