Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > The European Library представља Читање Европе: драгуљи европске књижевности у онлајн приступу


The European Library представља Читање Европе: драгуљи европске књижевности у онлајн приступу


Од енглеских бестселера из 18. века до средњовековних кувара, готово 1.000 најфасцинантнијих европских дела укључено је у нову вишејезичну онлајн изложбу коју је креирала he European Library, а подржала Еуропеана.

Интерактивни екран - Читање Европе: европска култура кроз књигу - нуди ретку прилику за прегледање ремек дела на 32 језика, од албанског до јидиша. Извучене из збирки 23 националне библиотеке Европе, многе књиге су у рукописним или првим штампаним издањима.

Посетиоци изложбе Читање Европе такође могу да сазнају више о историјској позадини ових класичних дела као што су: прво издање Сервантесовог Дон Кихота (на шпанском) или Идиота, Фјодора Достојевског (на руском), и то кроз уводнике које су писали библиотекари и који прате сваку од књига.

Поред међународно признатих наслова, Читање Европе доноси и дела која су позната у земљама настанка, али су мање позната ван њихових граница.

Jammers minde (Сећања на моју беду) један је од оваквих примера. Реномирана као ремек дело данске књижевности, ова књига из 17. века фасцинантна је аутобиографија кћерке данског краља Кристијана IV, која је провела 22 године у затвору, у злогласној Плавој кули у Копенхагену.

Друге књиге, као што је Малармеов превод Гаврана Едгара Алана Поа, значајне су не само због текста, већ и због илустрација које га прате - у случају овог превода, у питању су илустрације славног француског сликара Едуара Манеа. Много рукописних књига такоде доноси живописне слике, осликане палетом боја као што су јарко плава, тамно црвена и блиставо златна.

Посетиоци изложбе Читање Европе могу да прелистају све ове књиге онлајн, а већи део могу и да преузму.

Читање Европе је подржала Елфриде Јелинек, међународно призната романсијерка и драмски писац. Она је добитница Нобелове награде за књижевност 2004. године, а светско признање стекла је својом књигом Klavierspielerin ('Пијанисткиња'), по коме је снимљен и филм. Елфриде Јелинек је изразила посебно задовољство због тога што изложба омогућава посетиоцима приступ делима на више језика и што истиче богату културну историју Европе.

Књиге садржане у изложби "Читање Европе: европска култура кроз књигу", могу се пронаћи и на порталу Еуропеане.

За више информација о збирци НБС контактирајте Весну Јовановић, на телефон 2457 822 или електронски, на адресу: vesna@nb.rs. А за више информација о целокупној изложби на располагању је Aubéry Escande 00 31 [0] 70314 0824 или Aubery.Escande@kb.nl.

http://www.theeuropeanlibrary.org/exhibition-reading-europe/

горе штампај пошаљи