Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Шести скуп библиотекара слависта


Шести скуп библиотекара слависта


Сарајево, 18-21. април 2010.


Библиотекари слависти окупили су се шести пут у Сарајеву на сада већ традиционалном међународном стручном скупу који организују Фондација Кемал Бакаршић, Филозофски факултетет Универзитета у Сарајеву, IKD University Press, Central and Eastern European Online Library, као и Национална и универзитетска библиотека БиХ, Библиотека Сарајева, БАМ асоцијација и ТКД Шахинпашић.

Тема овогодишњег сусрета, Мајстори знања: библиотекари и (р)еволуција, бавила се анализом профила традиционалног и савременог библиотекара, отворивши бројна питања и дилеме везане пре свега за антиципацију места и улоге библиотекара у свету информатичке културе. Подељени ставови учесника, као и отворене дебате, сведоче и о различитости у развијености библиотекарства у земљама у окружењу, као и о различитим степенима свесности о нужности промене парадигме и схватања библиотекарства као дисциплине симбиотички повезане са информатиком и информационим технологијама.

На скупу су поднети реферати учесника из више земаља у региону, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Мађарске, а из Србије на скупу је представљено чак шест радова: три из Народне библиотеке Србије, два из Универзитетске библиотеке Светозар Марковић и један из Библиотеке Српске академије наука и уметности. Из Народне библиотеке Србије са саопштењима су учествовале Весна Ињац-Малбаша, Недељка Ложајић, Биљана Калезић и Драгана Милуновић.

Драгана Милуновић

горе штампај пошаљи