Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > 5. SEEDI међународна конференција: Дигитализација културне и научне баштине


5. SEEDI међународна конференција: Дигитализација културне и научне баштине


19-20. мај 2010, Хотел Европа, Сарајево, БиХ


SEEDI (South-Eastern European Digitization Initiative – Југоисточно-европска иницијатива о дигитализацији) http://seedi.ncd.org.rs/ је покушај да се развије свест о дигитализацији културне и научне баштине у земљама југоисточне Европе. У иницијативу су укључене следеће земље: Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Хрватска, Македонија, Румунија, Словенија, Србија, Турска, Чешка Република, Данска, Ирска, Италија, Малта, Пољска, а ради се о једној отвореној заједници и нови сарадници су увек добродошли.

Прва међународна конференција SEEDI-ја одржана је на Охриду 2005. године, друга у Софији 2006, трећа на Цетињу 2007, четврта у Београду 2008 и пета у Сарајеву ове - 2010. године и то у недавно обновљеном хотелу Европа. У два дана конференције било је 35 саопштења, укључујући и 3 предавања по позиву. Представљено је доста нових пројеката и иницијатива на регионалном и европском нивоу.

Прво позивно предавање било је о Дигиталној математичкој библиотеци, која је на европском нивоу покренута кроз истоимени пројекат 2009. године, о чему је говорио Чех Петр Сојка. Другог дана конференције позивна предавања имали су: Денис Пицалис, који ради на Кипру и у Паризу, и то о новим технологијама у заштити културне баштине, као и Ан Мари ван Гервен, која је говорила о Еуропеани. За библиотечку заједницу интересантна су саопштења из света дигиталних библиотека. Прво такво било је из НУК-а, Љубљана о Дигиталној библиотеци Словеније, dlib.si, која је у овом тренутку једна од најразвијенијих у региону. Следеће је саопштење које је стигло из НБС о реоткривању значења метаподатака звучних записа, у реализацији Весне Александровић и Ивана Пешића. Зоран Огњановић и Бојан Маринковић из Математичког института заједно са Тамаром Бутиган из НБС, представили су базу података дигиталних збирки, на основу апликационог профила за опис збирки, која је креирана у оквиру НЦД-а. Снежана Ненезић и Миљко Вељковић из Народне библиотеке у Крушевцу презентовали су збирку дигиталних књига Јелене Ј. Димитријевић из завичајне збирке крушевачке библиотеке. Неколико саопштења било је о дигитализацији у области астрономије, као и једно саопштење проф. Жарка Мијајловића са Математичког факултета у Београду о дигиталној збирци докторских дисертација. Гошћа из Брисела, из Директората за културу и културну и природну баштину Савета Европе, Ана Тригона, говорила је о мрежи европске баштине Herein 3, http://www.european-heritage.coe.int/sdx/herein/, а Ђулијана де Франческо из Рима о DC-NET-у, http://www.dc-net.org/, мрежи дигиталне културне баштине. Информисани смо и о напорима у Македонији на изради националне стратегије дигитализације, о чему је говорио Лазар Шумкоски.

Један број презентација био је посвећен 3Д скенирању и моделирању објеката културне баштине, у чему у региону предњачи Босна и Херцеговина са тимом окупљеним око професорке Селме Ризвић са Електротехничког факултета у Сарајеву. Ексцентрични ирски математичар, Мајкл Мекенарчин, својим је предавањем о животу након дигитализације изазвао највећу пажњу публике, посебно завршном тезом да ћирилично слово Ж представља словенски симбол за људску мрежу, што су многи излагачи касније користили у својим презентацијама.

Радни део конференције је успело допуњавао extra curriculum кроз друштвене вечере, обилзак градског језгра Сарајева са водичем, што је само допринело очувању добре атмосфере у SEEDI заједници.

Тамара Бутиган-Вучај

http://seedi.ncd.org.rs/seediConference5.html

горе штампај пошаљи