Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Други међународни симпозијум Дигитализација културне баштине Босне и Херцеговине


Други међународни симпозијум Дигитализација културне баштине Босне и Херцеговине


Пословни центар УНИТИЦ, Сарајево, Босна и Херцеговина, 17. и 18. мај 2010. године. Организатори: Електротехнички факултет у Сарајеву и БХ Telecom


Говорници по позиву отворили су симпозијум изузетно занимљивим презентацијама: Roberto Scopigno (Research Director at CNR-ISTI Institute of the Italian National Research Council) представио је рад на тему 3D моделирања културне баштине, док је др Селма Ризвић (Електротехнички факултет у Сарајеву) представила пројекте дигитализације, виртуелне реконструкције и мултимедијалне презентације културног наслеђа у Босни и Херцеговини.

Присутни су имали прилике да у пет сесија симпозијума упознају скоро тридесет пројеката, већином локалних институција културе – музеја, библиотека, архива, факултета, у вези са најразличитијим темама везаним за пројекте дигитализације културне баштине, подељених у неколико области:

- Приоритети у дигитализацији културног наслеђа;
- 2/3/4D дигитализација културног наслеђа – креирање података и њихово
процесирање;
- Унапређивање физичких колекција дигиталним презентацијама;
- Технике прикупљања података;
- Дигитални запис и представљање нематеријалног културног наслеђа (представе,
музика, плес, орална традиција);
- Интерактивна окружења и апликације културног наслеђа;
- Дуготрајно очување дигиталних артефакта;
- Метаподаци, шеме класификације, онтологије и семантичко процесирање;
- Професионалне и етичке сјернице;
- Стандарди и документације;
- Сторyтеллинг и дизајн комуникација у културном наслеђу;
- Алатке за едукацију и обуку у културном наслеђу;
- Ефективност и дизајн интерфејса за апликације виртуалног културног наслеђа;
- Визуализација.

Представљени су пројекти институција културе у БиХ, Италији, Хрватској и Србији, од виртуелних презентација покретних и непокретних културних добара, софтверског процесирања, преко Digital storytellinga и мултимедијалних презентација, до креирања дигиталних библиотека, уређења метаподатака и WEB 2.0 приступа у архивирању и презентовању дигиталних садржаја. Симпозијум је окупио бројне стручњаке из разних области који заједно раде на пословима дигитализације културне баштине – музеологе, библиотекаре, архивисте, ИТ инжењере као и професоре универзитета.

Народна библиотека Србије је представила део пројекта Дигитализација грамофонских плоча на 78 обртаја, под именом Bulbul sings – echoes of the Bosnian Soul from the Old Gramophone (Bulbul pjeva – zvuci bosanske duše sa starog gramofona). Услед трагичних дешавања у ратом захваћеном Сарајеву од 1992. до 1995. године, зграда Градске вијећнице у којој је тада била Национална и универзитетска библиотеке БиХ, уништена је као и велики део културног наслеђа које је чувала. Нестала је и једна од највећих колекција грамофонских плоча бивше Југославије. Народна библиотека Србије, која већ шест година ради на дигитализацији најстаријих грамофонских плоча из свог фонда, у овој колекцији чува, заштићује и чини доступним и плоче са снимцима народне музике из Босне и Херцеговине. Верујући у доступност знања и информација, Народна библиотека Србије направила је CD-ROM презентацију, доступну и онлајн, Булбул пјева – звуци босанске душе са старог грамофона, која поред општих информација о нашем пројекту дигитализације плоча на 78 обртаја садржи и занимљив текст о најранијим снимањима грамофонских плоча у БиХ почетком 20. века, опис колекције босанско-херцеговачких плоча, скениране делове каталога издавачких кућа који се односе на најраније појављивање босанских плоча, етикете плоча, слике извођача, као и 93 песме у извођењу босанских и српских извођача, уз метаподатке о свакој од њих. Аутори ове презентације су мр Весна Александровић и дипл. инг. Иван Пешић. Присутне је кроз презентацију провела Весна Александровић.

По завршетку симпозијума, домаћини из Сарајева су угостили и бројне излагаче и посетиоце Пете SEEDI конференције, која је одржана 19. и 20. маја 2010. године Народна библиотека Србије представила је свој нови пројекат о мало истраженој теми креирања метаподатака за грамофонске плоче снимане на 78 обртаја под називом Data Mining – Revealing the Sound Recordings Metadata Meaning. У претходних неколико месеци, аутори овог рада, мр Весна Александровић и дипл. инг. Иван Пешић, радили су на креирању метаподатака из COBISS базе за Дигиталну Народну библиотеку Србије, те су своју прву верзију представили и на SEEDI конференцији у Сарајеву. Позитивна искуства са ове конференције обогаћена су и разменом искустава са колегама из Института из Софије који такође раде на дигитализацији звучних снимака, и успостављањем контаката у смеру будуће сарадње на овом, у нашој средини, мало познатом послу.

У званичној посети Националној и универзитетској библиотеци Босне и Херцеговине, у петак 20. маја 2010. године, Весна Александровић је предала дискове са презентацијом заменици директора НУБНИХ, Амри Решидбеговић, и колегиницама које раде на специјалним збиркама.

Презентација ће бити постављена и на интернет страници НУББИХ, а многе друге заинтересоване институције културе у Босни и Херцеговини су већ изразиле жељу да на своје сајтове поставе линк како би се што већем броју грађана учинила доступном и била приступачна са више интернет локација.

У разговору су дотакнуте и теме везане за функционисање библиотечких послова, од обраде грађе, израде CIP записа, преко ISMN и ISAN агенција, до начина попуњавања фондова. Том приликом је договрено да ће Народна библиотека Србије поклонити Националној и универзитетској библиотеци БиХ одређени број плаката из периода после 1945. године, који јој недостају у фонду, како у аналогном, тако и у дигиталном облику.
Радни део боравка у Сарајеву настављен је посетом музеја Арт Куће Севдаха. Успостављени су контакти са циљем сарадње између Народне библиотеке Србије и ове младе установе којој је циљ да негује и промовише лепоте босанске севдалинке. У време наше посете музеју, Беба Селимовић давала је интервју боеградској телевизији, те смо имали прилике да и са њом поделимо занимљиве информације о грамофонским плочама и обавестимо је о нашем поклону грађанима Босне и Херцеговине.

Фото галерија

Мр Весна Александровић
Водитељ збирке музикалија, фонодокумената и аудиовизуелне грађе

http://dkbbih.etf.unsa.ba/bh/index.htm

горе штампај пошаљи