Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Стручни обилазак центара за дигитализацију у Пољској у оквиру пројекта AccessIT


Стручни обилазак центара за дигитализацију у Пољској у оквиру пројекта AccessIT


Пољска, 26-29. април 2010.


AccessIT (www.access-it.org) је двогодишњи пројекат финансиран од стране европског програма Culture 2007-2013. Циљ пројекта је да малим локалним институцијама културе у Грчкој, Србији и Турској испоручи јединствени пакет практичне обуке и развоја вештина за што ефикасније презентовање уметничких и културних садржаја грађанима Европе, а то у овом тренутку значи укључивање садржаја у Еуропеану, www.europeana.eu, јединствену европску библиотеку, музеј и архив.

Партнери у овом пројекту су: MDR partners из Велике Британије (координатор), Градска библиотека Вериа из Грчке, Библиотека града Београда из Србије, Универзитет Haceteppe из Турске и Центар за суперкомпјутере и умрежавање у Познању из Пољске.

Студијским путовањем кроз Пољску био је предвиђен обилазак центара за дигитализацију у три велика пољска града: Вроцлаву, Познању и Варшави. Будући да су ови градови прилично удаљени, програм је био веома интензиван свакога дана, при чему је за путовања од града до града био изнајмљен мини бус. На овом путовању било је деветоро путника: четворо из Турске, троје из Србије и двојица из Грчке. Тим из Србије чинили су: Предраг Ђукић и Милан Васиљевић из Библиотеке града Београда и Тамара Бутиган из Народне библиотеке Србије.

Циљ студијског путовања било је упознавање представника из Грчке, Србије и Турске са праксом дигитализације у Пољској, као наставак теоријске обуке на радионици у Грчкој. Пољска има изузетно добро уређену праксу дигиталних библиотека, захваљујући програму dLibra и Центру за суперкомпјутере и умрежавање у Познању, али и подршци државе, што заслужује поштовање у случају овако велике земље као што је Пољска. Добру праксу прати и квалитетан хардвер, готово у свим центрима заступљени су Zeutschel скенери, изузетно скупа али и квалитетна опрема.

Први дан био је резервисан за Вроцлав (немачки Бреслау), а прво одредиште била је Универзитетска библиотека (http://www.bu.uni.wroc.pl) и њен центар за микрофилмовање и дигитализацију. Ту смо први пут видели како оператери у белим рукавицама и са пуно поштовања раде са старом и ретком грађом, да би се та слика поновила и на другим локацијама. Након обиласка центра, представљени су резултати пројеката дигитализације у јавној библиотеци Шлезије. Вроцлав је иначе регионални центар дигиталне библиотеке Пољске за ову област. После ручка, обишли смо Национални институт Осолински, који је основао Јозеф Максимилијан Осолински, библиофил, колекционар и библиотекар царске библиотеке у Бечу.

Другог дана је на програму био град Познањ, а обилазак је почео у библиотеци Универзитета Адам Мицкијевич, у центру за микрофилмовање и дигитализацију, да би се наставио посетом одељењу за стару књигу и сусретом са директором библиотеке. Водитељ збирке старих књига је тако лепо причао и показивао вредне примерке, да смо сви морали да се сагласимо да дигитализацијом губимо ову, веома важну димензију. Следећа дестинација био је огранак Националног архива у Познању, мрежа пољских архива је учинила јако много на плану дигитализације, што није баш уобичајено у архивској заједници. После ручка посетили смо Центар за суперкомпјутере и умрежавање. Након краће приче о овом Центру који је један од најјачих у овом делу Европе, имали смо стручно вођење кроз серверску собу, најмоћнији део Центра.

Трећи дан смо провели у Варшави. На програму су биле националне институције, најпре Национална библиотека Пољске, у којој смо имали кратку презентацију пројекта дигитализације, а затим обилазак центра за микрофилмовање и дигитализацију. Затим је на програму био Национални музеј, који у сарадњи са Центром за суперкомпјутере и умрежавање ради на програму за дигиталне музеје dMuseion. Стручни боравак се завршио у Националном дигиталном архиву.

Ово студијско путовање дало је свим учесницима леп увид у праксу дигитализације у Пољској, али и много више од тога. По речима самих Пољака, мало је и пољских грађана који су обишли Вроцлав, Позањ и Варшаву и посетили велики број институција у њима.

Тамара Бутиган

http://access-it.org/eng/Events2/Study-Tour-to-Poland

горе штампај пошаљи