Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Ромско путовање, нова узбудљива виртуелна изложба Народне библиотеке Србије и Европске библиотеке


Ромско путовање, нова узбудљива виртуелна изложба Народне библиотеке Србије и Европске библиотеке


Откријте богато ромско културно наслеђе Европе разгледајући прву онлајн изложбу те врсте.

Уз само неколико кликова, посетиоци могу видети јединствену збирку књига, ретке рукописе, фотографије, слике и видео записе из света Рома. Међу раритетима се налази први ромско-српско-немачки речник написан у концентрационом логору, традиционалне песме, старе разгледнице и писма, оригинални рукописи. Ово изврсно онлајн искуство омогућава корисницима да прелистају задивљујуће збирке реткости из 19. и прве половине 20. века заједно са савременијим садржајима. Захваљујући НБС и сарадњи националних библиотека Европе, усмена и писана традиција Рома сада је доступна свима.

Кустос изложбе и ромолог г. Драгољуб Ацковић очекује да ће након изложбе порасти свест о овој пан-европској култури. “Ромско путовање ће остварити утицај широм Европе као ниједна претходна изложба те врсте. Укључујући дигиталну грађу о ромским грађанима у 19. и 20. веку, изложба ће открити трагове културе Рома која вековима постоји.”

Весна Ињац, заменица директора Народне библиотеке Србије, жели да истакне савремене вредности изложбе. “Ромско путовање омогућава изврстан преглед ромске културе, али такође укључује прозу и поезију савремених ромских аутора”, каже она. “Ромско путовање допуњује историјски фокус упечатљивим радовима млађих уметника.“

Изложба Ромско путовање креирана је у Одељењу за дигитализацију Народне библиотеке Србије уз помоћ Европске библиотеке и у сарадњи са кустосом изложбе и ромологом г. Драгољубом Ацковићем. Највећи део представљене грађе потиче из фонда НБС и приватне збирке г. Ацковића. Збирка Europe’s Memorabilia креирана је у сарадњи националних библиотека Данске, Молдавије и Грузије, као и Phonogrammarchiv-а из Беча.

Крените на пут са Европском библиотеком и уживајте у свету лутајућих Рома. Ромско путовање Вам жели: Бахтало дром! – Bon voyage!

http://www.theeuropeanlibrary.org/exhibition/roma_journey/eng/index.html

горе штампај пошаљи