Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Састанак ISBN агенција балканског региона


Састанак ISBN агенција балканског региона


Тирана, 8-9. јун 2009.

Састанку су присуствовали, поред представника међународне ISBN агенције г-на Брајана Грина и г-ђе Стеле Грифитс, представници ISBN агенција Албаније, као домаћина, Бугарске, Косова, Словеније, Србије и Црне Горе.

Дневни ред састанка првог дана је подразумевао разматрање следећих тема:

- Основе и циљеви рада агенција
- Улога међународне ISBN агенције
- Чланство
- Организација и системска разматрања
- Додељивање ISBN бројева – У нашој земљи се одступа од међународних правила у том смислу што музици, тј. аудио издањима додељујемо ISBN бројеве. Разлог томе је повезаност CIP-a и ISBN-а. После састанка са стручним лицима у Народној библиотеци Србије донеће се одлука о томе да ли ће се наставити са овом праксом и о томе обавестити међународну организацију.
- ISBN и ауторска права
- Наплаћивање
По овој тачки дневног реда је констатовано да наплаћивање услуга није забрањено, у зависности од облика финансирања рада националних ISBN агенција. Да бисмо изашли у сусрет нашим издавачима и прилагодили систем наплаћивања њиховим захтевима, на састанку који ћемо одржати са њима ћемо кориговати наш ценовник. О томе сам обавестила руководиоце међународне ISBN агенције.

Дневни ред састанка другог дана је подразумевао разматрање следећих тема:

- Примена 13-то цифрених ISBN бројева
- Долазак префикса 979
- Формирање регионалних група
- Други сродни системи идентификације
- Достављање података за PIID (Publishers International ISBN Directory)
- Постављање новог веб сајта међународне ISBN агенције
- Нови софтвер за управљање системом ISBN
- Од стране представника наше ISBN агенције, тј. моје лично, уложена је примедба на јавно постављен ISBN генератор, због злоупотребе појединих издавача, односно, не испуњавања обавеза. Предложила сам да руководиоци националних агенција имају лозинку за приступ генератору, на који начин би издавачи били у обавези да се обрате националним агенцијама за додељивање ISBN бројева. То би био једини начин комплетног увида у пословање издавача и прави статистички податак издавачке продукције одређене земље. Примедба није прихваћена уз образложење да је то услуга земљама које не наплаћују своје услуге.

Присуство састанку је било корисно у том смислу што смо потврдили исправност рада Националне ISBN агенције Србије, а на питања за које нисмо добили одговор је на нама да их решимо.

Емилија Брашић

горе штампај пошаљи