Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Сретен Угричић у Управном одбору Европске библиотеке


Сретен Угричић у Управном одбору Европске библиотеке


Сретен Угричић, управник Народне библиотеке Србије, изабран је за члана Управног одбора (Management Committee) Европске библиотеке (The European Library). Он ће бити једини члан Управног одбора из земље која није у Европској Унији.
До сада је управљање Европском библиотеком било у надлежности неизборног тела које су чинили сви чланови Конференције директора националних библиотека Eвропе (CENL). Пошто је број чланова CENL-а достигао 46, управљање од стране тако многобројног одбора постало је непрактично, па је извршена трансформација унутрашње организације, изборне процедуре и управне структуре у оквиру CENL-а и њеног главног програмског пакета.

Европску библиотеку као стратешки пројект обједињене културне мапе Европе и носећу програмску активност из које произлазе сви остали пројекти, активности и иницијативе водиће Управни одбор од 9 чланова, које бирају сви чланови CENL-а. Управни одбор Европске библиотеке чине:

Лин Бриндли, председник (Британска библиотека),
Милагос дел Корал, потпредседник (Национална библиотека Шпаније)
Гунар Сахлин, благајник (Национална библиотека Шведске)
Мари-кристин Дофи, члан (Швајцарска национална библиотека)
Адолф Кнол, члан (Национална библиотека Републике Чешке)
Зоран Крстуловић, члан (Национална и универзитетска библиотека Словеније),
Томаж Маковски, члан (Национална библиотека Пољске)
Ханс Печар, члан, (Аустријска национална библиотека)
Сретен Угричић, члан (Народна библиотека Србије)

Европску библиотеку финансира Европска Комисија као један од најамбициознијих паневропских културних пројеката, који пружа вишејезички сервис обједињеног електронског каталога и одабраних дигиталних колекција из удружених националних библиотека Европе, укључујући, наравно, каталог и дигиталне колекције наше националне библиотеке. Интернет адреса Европске библиотеке доступна је и на српском језику: http://search.theeuropeanlibrary.org/portal/sr/index.html

На овај начин НБС је већ постала, у свом домену, запажени функционални део репрезентативног сегмента јединственог европског културног простора, па може да послужи као узор другим институцијама и делатностима у Србији.

http://www.theeuropeanlibrary.org/portal/organisation/services/video_userguide.html

горе штампај пошаљи