Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Међународне организације > ELAG


ELAG


Европска група за аутоматизацију библиотека

ELAG је организација која удружује стручњаке за аутоматизацију библиотека у водећим европским библиотекама и информационим центрима. Основана је 1979. године у Копенхагену као наследник INTERMARC-а (одбора за имплементацију јединственог формата података у националној библиографији). Чланови ELAG-а су појединци који представљају своје институције, по правилу националне или универзитетске библиотеке, библиографске или информационе центре који сервисирају библиотечки систем, односно библиотечке мреже.

Једном годишње чланови се састају на конференцији, чији се програм састоји из три дела: предавања на дату тему, прегледи и дискусије о деловању чланица, а потоме се у мањим групама расправља о ужим стручним питањима. Циљ скупа јесте да се из дискусија извуку закључци о техничким потребама и стандардима библиотека, те је нужно да учесници добро познају компјутерске и информационе научне области.
Сваке године одржава се годишња конференција ELAG-а на одређену тему : 1998, Хаг, Приступ усмерен на објекат обраде ; 1999, Блед, Управљање мултимедијалним збиркама ; 2000, Париз, Преклапања у раду архива, библиотека и музеја ; 2001, Праг, Обједињавање разнородних информационих извора ; 2002, Рим, Семантички wеб и библиотеке ; 2003, Берн, Wеb и вишејезичке апликације ; 2004, Трондхајм, Интероперабилност : нови изазови и решења ; 2005, Женева, Отворени приступ ; 2006, Букурешт, Нови алати и нова библиотечка пракса ; 2007, Барселона, Библиотека 2.00 ; 2008, Вагенинген, Поновно промишљање библиотеке ; 2009, Братислава, Нова средства трговине.
У самом почетку рада ове групе учествовала је и Народна библиотека Србије. На жалост, као и у многим другим организацијама, и овде је дошло до прекида сарадње током деведесетих година. Сарадњу и учешће стручњака НБС у раду ове групе неопходно је обновити, како би стручњаци НБС били у току са новим стандардима који се на европском ниову доносе и који се односе на аутоматску обраду података и неопходне техничке стандарде.


http://www.elag.org

горе штампај пошаљи