Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Састанак контакт групе пројекта The European Library


Састанак контакт групе пројекта The European Library


Праг, 8-9. децембар 2008.

У Националној библиотеци Чешке Републике одржан је други годишњи редован састанак Контакт групе пројекта The European Library.

Првог дана у уводном делу поднет је и усвојен извештај с претходног састанка одржаног у мају и представљене су све активности које су реализоване од претходног састанка. Потом су стручњаци из седишта пројекта из канцеларије у Националној библиотеци Холандије у Хагу представили различите извештаје:
- Обери Есканде и Тициана Фацио су говорили о развоју портала и уредничким проблемима с којима су се сусретали,
- Лујза Едвардс представила је технолошки и финансијки извештај за период од јануара до децембра 2008. године,
- Обери Есканде је говорио о пројекту Еуропеана, о разлозима због којих је портал морао бити затворен на одређено време како би се појачала техничко-информатичка структура која ће моћи да подржи толики број заинтересованих корисника.
У поподневној сесији одржана је радионица чији је циљ било успостављање стратешких приоритета за 2009. годину. Пошто је Управни одбор пројекта на састанку у септембру донео одлуку да ће портал The European Library постојати и у будућности, иако ће највећи део садржаја бити паралелно присутан и на порталу Еуропеане, задатак контакт групе је био да предложи неке стратешке приоритете за 2009. г. Такође је било потребно дати предлоге о реорганизацији управног одбора, контакт групе, техничке групе и уредничке групе. Са уласком готово свих европских националних библиотека у пројекат, радна тела су постала прегломазна да би се рад могао одвијати ефикасно и да би се одлуке доносиле на прави начин. Стога постоји предлог да управни одбор између 47 директора одабере извршни одбор који би имао редовне састанке два пута годишње, који би имао од 8 до 10 чланова, и који би све директоре о резултатима рада обавештавао на редовној годишњој Конференцији директора националних библиотека (CENL). Уредничка група и контакт група биле би обједнињене, а бавиле би се и питањима маркетинга. Предложено је да назив те нове групе буде “Национални координатори пројекта ». Техничка група имаће своје ad hoc основане радне групе које ће се бавити различитим темама и проблемима, решавати их и престајати да постоје када одређен проблем буде решен.
На састанку су била и два госта излагача. Силвија Гестрејн из Универзитетске библиотеке Инсбрука представила је пројекат « Електронске књиге на захтев » (E-books on demand – EOD – www.books2ebooks.eu). Одређен број националних библиотека Европе већ је активан у овом пројекту, а Силвија је покушала да покаже на који начин би неки сервиси овог пројекта могли да буду укључени у пројекат The European Library у домену подршке дигитализацији и онлајн испоруци докумената. Џон Мекол, представник OCLC-а и Европски директор за истраживачке програме у библиотекама, говорио је о кључним изазовима с којима се сусрећу библиотеке у испуњавању потреба истраживачких заједница у свету и Европи.
Другог дана састанка Тициана Фацио, најмлађи сарадник у канцеларији у Хагу и постдипломац на Лајден универзитету, одржала је презетацију своје магистарске тезе у припреми : « Потребе истраживачке заједнице и улога електронске библиотеке ». Замолила је све библиотеке да одговоре на упитник који ће јој помоћи да изврши истраживање о коришћењу електронског учења у националним библиотекама Европе.
Две завршне сесије састанка такође су биле посвећене утврђивању стратешких приоритета Тхе Еуропеан Либрарy за 2009. годину, питањима управљања пројектом, радних група, односима The European Library и Еуропеана пројекта.
На крају је одржан и интерни састанак посвећен Европској ромској дигиталној збирци. Обери Есканде је предложио да Народна библиотека Србије до краја марта 2009. године припреми грађу за виртуелну изложбу на порталу о Ромској култури. Све друге библиотеке биће позване да приложе своју дигиталну грађу на ту тему, а НБС би са својим богатим садржајима требало да мотивише све те библиотеке да се ефикасније укључе у пројекат. Поред дигиталних књига на ромском језику, које је НБС већ дигитализовала, збирка би требало да садржи и одређен број звучних и видео записа. Тим НБС за овај пројекат ће направити избор у сарадњи са експертима за Ромску кулутуру из Србије и креирати репрезентативну изложбу Ромске културе за портал The European Library.

Весна Ињац

горе штампај пошаљи