Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > ЕУРОПЕАНА


ЕУРОПЕАНА


Мислите на културу

Еуропеана - Европска дигитална библиотека, музеј и архив, први пут отвара виртуелну капију европске културне баштине коју чине филмови, фотографије, уметничке слике, звучни записи, карте, рукописи, књиге, новине и архивска грађа. Половином јануара, када портал буде био отворен, моћи ће да се погледа 2 милиона дигиталних докумената, а до краја 2010. године, овај број ће порасти на 6 милиона дигиталних објеката.
Еуропеана има 90 партнерских организација међу библиотекама, музејима, архивима и институтима, и то из 26 земаља Европе. Народна библиотека Србије је једина институција из Србије у Еуропеани и то у статусу придруженог партнера са три дигиталне збирке доступне преко Портала.

Свечано отварање сајта Еуропеане уприличено је 20. новембра у Краљевској библиотеци Белгије у Бриселу, након састанка Савета министара културе земаља ЕУ у присуству највиших званичника Европске комисије. Због двоструко већег броја посетилаца (10 милиона на сат, а у поподневним часовима и 13 милиона на сат) од очекиваног, више пута је дошло до пада сервера Еуропеане. Стога су крајем дана Управни одбор Еуропеане и Европска комисија донели одлуку да затворе сајт до јануара месеца, до када би требало појачати техничку позадину портала како би изашао у сусрет милионском броју посетилаца. Током 20. новембра, највише посета забележено је из Немачке, Француске, Шпаније, Италије и Холандије, а 4% посета било је из САД.

http://www.europeana.rs

горе штампај пошаљи