Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Европска конференција «Дигитализација културне баштине»


Европска конференција «Дигитализација културне баштине»


Париз, Музеј првобитних уметности на кеју Бранли, 27-28. новембар, 2008.

Дигитализација културне баштине уврштена је на листу приоритета у области културе током председавања Француске Саветом Европске Уније у другој половини 2008.г. По мишљењу владе Француске, дигитализација и омогућавање онлајн приступа културним садржајима чланица Уније, као и дуготрајно чување дигиталних садржаја од суштинског су значаја за промоцију, истицање и вредновање културне баштине. Дигитализација доприноси демократизацији приступа културним садржајима, развоју информационог друштва и европске заједнице знања.
Година 2008. такође представља значајну етапшу у изградњи европске дигиталне библиотеке, Еуропеане, коју финансијски подржавају Европска Комисија и чланице Европске Уније. Крајем 2008. преко портала Еуропеане биће омогућен вишејезички онлајн приступ за око два милиона дигиталних докумената из свих европских земаља и свих области културе.
Тим поводом, у Музеју првобитних уметности на кеју Бранли у Паризу организована је од 27. до 28. новембра велика европска конференција «Дигитализација културне баштине».
На конференцији је учествовало укупно око 700 учесника из свих земаља Европе, не само из Европске Уније, а излагача је било укупно 45. Излагања су била подељена на више тематских сесија: Дигитална европска библиотека, Садржаји на мрежи, Који сервиси за коју публику, Сарадња јавног и приватног сектора.
Унутар сесија дате су различите теме: Национални културни портали; Национална библиотека Француске и Национални француски институт аудиовизуелне грађе као сарадници на пројекту Еуропеана; Генеалогија и језици Европе; Моја баштина: од територије до споменика у три димензије; Савремено стваралаштво; Образовни сервиси; Дигитални културни садржаји за посетиоце; Од дигиталне културне баштине ка сарадничким сервисима; Округли сто о сарадњи јавног и приватног сектора.
На самом почетку конференције, Џил Казн, директорка Еуропеане, и Елизабет Нигеман, директорка Немачке националне библиотеке и председница Фондације Европске дигиталне библиотеке, имале су излагање на тему пројекта «Еуропеана». Као што је познато, пројекат је покренут 20. новембра у Бриселу у Националној библиотеци Белгије, али је исти дан портал затворен, јер постојећи сервери нису могли да издрже превелико интересовање посетилаца – у једном сату било је чак око десет милиона улазака на портал. Еуропеана је затворена до средине децембра како би се унапредила техничка инфраструктура пројекта. У пројекту Еуропеана учествује око 1000 институција из свих 27 чланица Европске Уније, али учествују и земље које нису чланице у својству придружених партнера. Такав је случај и с Народном библиотеком Србије.
Затим су предтављени и други значајни европски пројекти као што су Michael и Minerva. Посебно је била занимљива презентација националних културних портала Немачке, Италије и Француске који ће са својим дигиталним садржајима у целости бити интегрисани у Еуропеану. Француска национална библиотека представила је своје дигиталне збирке «Gallica2», нову верзију са преко 1.200 часописа и новина у пуном претраживом тексту и око 100.000 дигиталних књига.
Када је реч о музејима, представљени су дигитални пројекти Британске библиотеке, Француског националног института за историју уметности, Замка Версај, Лувра, Музеја модерне уметности у Сент Етјену и Бобура. Када је реч о музичким дигиталним збиркама, представљени су пројекти Града музике у Паризу – Портал музика света и француских оркестара, Института за истраживања и музичко стваралаштво (IRCAM) из Париза – Портал савремене музике. Када је реч о филму, представљен је пројекат «Портал европског филма», покренут у септембру ове године, а чија се коначна реализација очекује крајем 2011. г.
Најзанимљивије су биле презентације Француског института за аудиовизуелну грађу - http://www.ina.fr/archivespourtous/index.php. Њихов образовни пројекат «Јалонс поур л'хистоире ду темпс прéсент» («Путокази за историју савременог доба») заиста задивљује богатством понуђених садржаја, креативношћу и иновативношћу понуде, као и лакоћом претраживања - http://www.ina.fr/edu/public/Html/PrincipaleAccueil.php?login=&clock=&sign=&Hauteur=770&Largeur=1280. На порталу су у оквиру тема првог и другог светског рата, међународних односа, политичког живота, економије и друштва, културе, науке и технике, понуђене «временске линије» које се крећу од 1913. године до данашњих дана. Крећући се по тим временским линијама, кориснок може да погледа изузетно велики број кратких филмова о разним темама – од потписивања мировног споразума у Версају, преко изградње Берлинског зида, уласка Руса у Праг, до филмова о познатим личностима из свих европских земаља. На сајту истог Института постоји и портал «Културе Европе», на којем се по разним темама (архитектура, позориште, ликовне уметности, стрип, биоскоп, дизајн, културни догађаји, књижевност, мода, музика, баштина, фотографија) могу видети врло занимљиви кратки филмови из свих земаља чланица Европске Уније - http://www.ina.fr/europe-des-cultures/Fr/Html/PrincipaleAccueil.php.
Славни антрополог и филозоф Клод Леви-Строс је 28. новембра прославио свој стоти рођендан. Музеј првобитних уметности на кеју Бранли је на посебан начин обележио тај дан. Поред тога, на сајту поменутог Института може се наћи изузетно занимљиви кратки филмови о овом значајном стогодишњаку. http://www.ina.fr/archivespourtous/index.php
Занимљива је била и презентација колеге Дановског из Немачке државне библиотеке из Берлина. У свом пројекту, они су у каталогу библиотеке у нормативној датотеци уз сваког аутора ставили линк, тако да корисници директно из каталог могу отићи на Wикипедију и погледати биографију аутора. Везе су двосмерне, те и корисник Wикипедије може у одредници за аутора да погледа његову библиографију у каталогу Библиотеке у Берлину. http://de.wikipedia.org/wiki/Benutzer:PatrickD.
Извршна директорка Британске библиотеке Лин Бриндли говорила је о сарадњи Британске библиотеке са приватним сектором на пољу дигитализације новина и часописа. Директор Градске библиотеке у Лиону говорио је о сарадњи ове библиотеке са Гоогле-ом на дигитализацији књига.
Све у свему, одлична конференција! Добро организована, у предивном здању архитекте Жана Нувела, изврсни и признати излагачи, добри пратећи материјали. У програму су добро заступљене дигиталне збирке библиотека и музеја, али дигиталне збирке архива су запостављене. Највеће изненађење јесте невероватна активност и богатство дигиталних збирки аудиовизуелне грађе.

Весна Ињац

http://numerisationeurope.eu/pro/fiche/quest.jsp;jsessionid=A252D042FE41AC349BDEA8130F4B084C.kl1?_TI

горе штампај пошаљи