Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Међународне организације > OCLC


OCLC


Online Computer Library Center - Онлајн компјутерски библиотечки центар

Мисија OCLC је да побољша приступ светским информацијама и да смањи библиотечке трошкове тако што нуди услуге за библиотеке и њихове кориснике. OCLC је водећи глобални сервис за сарадњу међу библиотекама који помаже библиотекама тако што корисницима нуди приступ знању.

OCLC су основали ректори универитета у САД 1967.г. како би се омогућио приступ са једног места свим изворима информација у свим библиотекама и како би се на тај начин смањили трошкови обраде за сваку појединачну библиотеку. OCLC је непрофитна организација чији су чланови библиотеке, информациони сервиси и организације посвећене омогућавању јавног приступа знању и информацијама. Данас OCLC има 69.000 библиотека чланица у 112 земаља света.
OCLC библитекама чланицама пружа разне врсте услуга: каталогизацију, размену метадата података, системе за управљање садржајима и базама података, испоруку докумената, управљање дигиталним збиркама, референсне услуге итд. OCLC је највећи конзорцијум библиотека на свету.
Најпознатији сервис OCLC-а свакако је WorldCat, то јест светски каталог који крајем 2008. године садржи преко 110 милиона библиографских записа, 1,5 милијарди локацијских података за документе на више од 470 језика.
Народна библиотека Србије није чланица OCLC Конзорцијума, али је покренула процедуру да то ускоро постане.

http://www.oclc.org

горе штампај пошаљи