Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > 74. IFLA конгрес 2008


74. IFLA конгрес 2008


10 - 15. август, Квебек, Канада

Овогодишњи IFLA конгрес, или Светски библиотечки и информациони конгрес (WLIC - World Library and Information Congress) одржан је од 10. до 15. августа у граду Квебеку у Канади. На конгресу је укупно било око 3500 представника из библиотека и библиотечких удружења из 150 земаља света.

Главна тема Конгреса била је «Библиотеке без граница: пут ка глобалном разумевању».

IFLA 2008 - лого


Највећи број учесника дошао је са америчког континента, из Канаде, Сједињених Америчких Држава и Јужне Америке, јер је свима њима Квебек био најближи. Ипак, Конгресу је присуствовао и велики број стручњака из Европе, највише из Велике Британије, Француске, Немачке, Италије, Шпаније, али и са других континената.

Из Србије су Конгресу присуствовала четири стручњака: из НБС управник Сретен Угричић и заменица управника Весна Ињац, из Заједнице матичних библиотека Србије Валерија Агоштон-Прибила, директорка Градске библиотеке у Суботици, из Библотеке града Београда Весна Вуксан, Одељење за развој.

Из земаља бивше Југославије било је ипак више представника: из Словеније четрнаест, из Хрватске двадесет, из Босне и Херцеговине један, из Републике Српске један, из Македоније два, из Црне Горе један.
У оквиру програма посета библиотекама организоване су посете следећим библиотекама: Библиотека Универзитета Лавал, Библиотека Универзитета Квебек, Национална библиотека и архив Квебека у Монтреалу, Јавна библиотека Габриел-Рој, Градска библиотека Квебека, Библиотека Св. Јована Крститеља у Квебеку, Јавна библиотека Пјер-Жорж Рој, Шарлсбург јавна библиотека, Астра Зенека Медицинска библиотека, Административна библиотека парламента Квебека Сесил-Руло, Библиотека Народне скупштине Квебека, Референтни центар француске Америке, Библиотека националног музеја лепих уметности Квебека, Библиотека колеџа Франсоа-Лсавије Гарно, Вестмонт јавна библиотека у Монтреалу, Универзитетска библиотека Монтреала,
Церемонија отварања одржана је у недељу 10. августа у великој сали Конгресног центра Квебека. У културном програму су учествовали плесна група Индијанаца, Певачко друштво Инуита и познати песник Дени Лафаријер из Квебека. Конгрес је отворила Мишел Жан, генерални гувернер Канаде. Уводни говор је одржао Клод Бонели, председник националног организационог комитета, скуп су поздравили Маргерит Бле, министарка за социјална питања и посланица у Националној скупштини Квебека, и Дениз Тридел из Скупштине града Квебека. Председница ИФЛА-е Клаудиа Лукс одржала је уводно излагање, а после тога је ректорат Универзитета Лавал уприличио доделу почасног доктората Исмаилу Серагелдину, директору Александријске библиотеке.
У поподневним сатима приказан је филм «Hollywood Librarian» који на занимљив начин посматра библиотекара кроз филмове у којима се појављује лик библиотекара. Дугометражни филм од 95 минута режирала је Ann Seidl, писац и режисер. Она је иначе магистар библиотекарства и информационих наука на Универзитету Денвер, а ради као консултант у сопственој фирми за информациони менаџмент. На идеју за филм је дошла још 1995. године када је започела студије, сценарио је био готов 2003, а филм је сниман у периоду од марта 2005. до фебруара 2006. године. Ауторка је поред исечака о библиотекарима из старих и савремених филмова, направила и документарац о данашњим библиотекарима старости од 24 до 85 година, различитих националности и положаја. Филм је сниман само у америчким библиотекама и то у више различитих држава (Калифорнија, Колорадо, Конектикат, Флорида, Илиноис, Ајова, Пенсилванија, Тексас, Вашингтон и Висконсин). Он представља први реалистичан поглед у живот и рад свих врста библиотекара и библиотека у Сједињеним Америчким Државама – школске, универзитетске, јавне, дечје библиотеке. Филм је пун хумора, доста се поиграва са стереотипима и руши мит о строгом, крутом и недуховитом библиотекару. Више о филму на адреси http://www.hollywoodlibrarian.com/.
Последњег дана званичног заседања Конгреса, 14. августа, одржан је састанак Савета IFLA-е на којем се гласало о променама неколико чланова Статута IFLA-е. Одмах после, одржана је свечана церемонија затварања Конгреса у великој сали Конгресног центра. Поред културног програма, у којем су учествовали пијанисткиња и обоиста из Милана, града у којем се одржава наредни конгрес 2009. године, додељена су различита одличја: Клод Бонели, председник националног организационог комитета, добио је почасну плакету од IFLA-е, а медаље за допринос библиотекарству добили су Рима Киприте, директорка конзорцијума eIFL (Electronic Information for Libraries) и др Адолфо Родригез Галардо, професор на центру за библиотекарство Националног универзитета Мексика. За најбољи билтен проглашен је билтен Секције за информационе технологије. На крају церемоније најављено је и место у којем ће бити одржан Конгрес IFLA-е 2011.године, а то је град Сан Хуан у Порторику. Емотиван поздравни говор одржала је Лујза Виго Сепеда, професорка на Факултету за информационе науке и технологије Универзитета Порторико.
Стипендију OCLC/IFLA која подразумева четири недеље стручног образовања у седишту OCLC у Даблину, Охајо, САД, и једну недељу у седишту OCLC у Лајдену, Холандија, добили су следећи стручњаци: Џон Кијага, Уганда; Ани Минасиан, Јерменија; Калеб Оума, Кенија; Саима Кутаб, Пакистан; Рејмон Сиканика, Замбија; и Весна Вуксан, Библиотека града Београда, Србија. Браво за Весну и свако добро у Даблину и Лајдену!
Награду Фондације Бил и Мелинда Гејтс од милион долара «Приступ знању», која се додељује од 2000. године јавној библиотеци изван САД-а која на најбољи начин доприноси развоју друштва знања, ове године добио је програм Васконселос из Мексика под насловом «Повећати приступ знању у руралном Мексику». Библиобус, под именом Васконселос, користи иновативне технологије, путује по Мексику и омогућује приступ компјутерима и образовање за рад на њима за сиромашне сеоске заједнице у региону Вера Круз у Мексику. Програм Васконселос реализовао је Секретаријат за образовање државе Вера Круз у Мексику. Програм обухвата 24 аутобуса опремљена најсавременијом опремом, а у сваком од њих ради тим од седам стручњака. Више о овом изузетном пројекту видети на адреси http://www.gatesfoundation.org/GlobalDevelopment/GlobalLibraries/AccessLearningAward/2008Award/default.htm. Претходних година награда је додељена пројектима из Аустралије, Непала, Бангладеша, Кине, Данске, Јужне Африке, Колумбије, Аргентине и Финске.
Током Конгреса одржано је укупно 224 различитих састанака, сесија, округлих столова, радионица, дискусионих група. Веће сесије и састанци превођени су на седам званичних језика IFLA-е, то јесте на енглески, француски, немачки, шпански, руски, арапски, кинески, а мањи састанци и округли столови су вођени углавном на енглеском или француском. Сва излагања која су стигла до 15. јуна налазе се на ЦД-Рому, који је сваки учесник добио у свом конференцијском пакету. Излагања пристигла до 1. августа налазе се на сајту IFLA-е. Поменућемо неке значајне теме:
- Унапређење културне и друштвене разноликости кроз глобану сарадњу,
- Улога уметничких библиотека у свету без граница;
- Свет постаје сив: модели библиотечких програма за «baby Boomers» и старије одрасле;
- Прелазак граница: нови начини коришћења технологија за бољи приступ за све људе;
- Најновије теме универзитетских библиотека: дискусија са стручњацима;
- Глобална расподела извора: превазилажење географских, језичких и идејних разлика у међународној позајмици и испоруци докумената;
- Ретке књиге и рукописи: проширење граница знања: документи за истраживање, откриће и путовање,
- Вештине руководилаца и заступање библиотека: најбољи примери праксе у управљању библиотечким удружењима,
- Чување дигиталних докумената,
- Светски сајам описмењавања и читања: примери најбоље праксе у декади описмењавања Уједињених Нација 2003-2012,
- Постићи више за све: како ваш сајт, зграду, презентације и штампану грађу учинити приступачним за слепе,
- Препреке у приступу владиним информацијама: копирајт и друга правна питања,
- Библиотеке као простор и место: теоријски приступи,
- Радна група за израду Смерница о дигиталним библиотекама,
- Обавезни примерак аудиовизуелнеграђе и мултимедија: пракса у свету,
- Нови изазови у библиографској контроли у Северној Америци,
- Северноамеричка етничка штампа,
- Историја библиотека: промоција и представљање библиотека и библиотекара у нетекстуалним медијима,
- Жена на дневном реду: подизање моћи жена као руководилаца информационог друштва,
- Библиотеке уметности: развој сарадње и расподела знања, побољшање разумевања и откривање заједничких трезора,
- Изазови комуникација у парламентарном окружењу: питање језика и комуникационих канала – нови алати, wеb 2.00, социјална и коорисничка комуникација,
- Представљање ревидираних смерница: Библиотечке услуге за децу и младе,
- Наука у библиотекама: набавка научних и технолошких информационих извора и услуга у различитим облицима,
- Јавне библиотеке и њихове услуге за домородачко становништво,
- Мапирање Северне Америке: графичко путовање кроз историју,
- Глобализација: изазови и предности за афричке библиотеке,
- Обнављање и реконструкција библиотека: «вау» фактор,
- Библиотечке услуге без културних граница: путовање кроз демографску стварност и примери најбоље праксе у мултикултурним срединама,
- Представљање IFLA публикација,
- Библиотечко образовање у земљама у развоју и изазови развоја кадровских ресурса,
- Међународни односи у националним организацијама,
- Сарадња библиотека са јавним и приватним организацијама,
- Улога хуманистичких наука у медицинском образовању,
- Сви на брод у школским библиотекама: пружање средстава потребних деци за њихову пловидбу ка будућности,
- Превазилажење јаза: нови стручњаци и премоштавање међугенерацијских разлика,
- Класификација и индексирање без језичких препрека,
- Глобализација владиних информација: креирање дигиталних архива за повећање приступа,
- Wеб 2.00 и јавне библиотеке,
- Управљане знањем: ка разумевању у мултикултурном свету,
- Копирајт и јавни домен: перспективе дигитализације библиотечких збирки,
- Закони Квебека и дигиталне библиотеке,
- Библиографски стандарди: улога и место UNIMARC-а,
- Заступање и подршка јавних библиотека и њихових услуга и програма у политичкој арени,
- Уплив технологија у библиотекама: континуирано стручно образовање и учење на радном месту,
- Управљање светом серијских публикација: нове иницијативе у менаџменту и каталогизацији,
- Нови свет метадата података: OCLC презентација,
- Каталогизација: заједнички стандарди: сарадња са ванбиблиотечким учесницима,
- Да ли смо осмислили референтни пулт? Референсне услуге у виртуелном свету,
- Обезбеђивање квалитета у националним библиотекама: мерење успешности и квалитативна евалуација као подршка културној баштини и истраживању,
- Права корисника: копирајт у библиотекама,
- Националне библиографске агенције без граница: искуства у сарадњи са другим произвођачима библиографских података,
- Парламентарне библиотеке: освајање граница – политика информација: комуникација, сарадња и садржај.

На сесији коју су заједнички организовале секције за Менаџмент и маркетинг, за Статистику и евалуацију и за Библиотечку теорију и истраживања, која је одржана на тему «Управљање библиотекама у променљивом окружењу – правни, технички и организациони аспекти», излагање на тему «На раскрсници: библиотеке и технологија» имала је колегиница Весна Вуксан из Библиотеке града Београда. Још једном браво за Весну! Библиотека града Београда имала је и свој постер са темом «Не глумим, већ стварно читам». Браво и за Библиотеку града Београда!

На IFLA-и је изложено укупно 137 постера. Постер сесије, на којима су аутори постера тумачили своје радове одржаване су од недеље до среде од 14 до 18 часова. За најбољи постер изабран је постер под називом «Афричке библиотеке без граница: информације за вас било где да се налазите» аутора Була Мамбо-Тата из Нигерије. На постеру су приказани различити начини на које се испоручују библиотечке услуге и грађа за становнике у различитим срединама у Судану, Кенији, Замбији, Гани, Лесотоу. На пример, у Судану се на мотоциклима испоручују књиге за децу основних школа, у Кенији се књиге корисницима испоручују помоћу камила, у Замбији се Лубото библиотека налази у колибама, у Гани градски викач препоручује књиге за читање, у Лесотоу је то једна мала школска библиотека у Мафетенгу. Мото постера је «Образовање је најјаче оружје које можете да користите да промените свет».

У организацији и пружању потребних информација учествовало је око 280 волонтера, углавном из канадских библиотека и удружења.

За све учеснике Конгреса обезбеђен је бежични приступ Интернету у целокупном простору Конгресног центра, као и у засебним Интернет кафеима.

Организатор је свакодневно објављивао најновије вести са Конгреса у <и>IFLA Express, билтену који је излазио дневно на свим званичним језицима IFLA-е. Укупно је објављено осам бројева.

Велика изложба отворена је у недељу 10. августа у 18 часова. На изложби су учествовали бројне комерцијалне организације и произвођачи који се баве информационим технологијама и библиотекама, опремом, базама података итд. Међу њима су и многи спонзори IFLA-е: платинасти спонзор – OCLC, златни спонзор – Elsevier, сребрни спонзор – Infor, бронзани спонзори – H.W. Wilson Foundation i ProQuest, као и многи други спонзори – Aluka, ARTstor, Ebsco, Springer, Swets, Emerald, K.G. Saur Verlag, Thomson Scientific, Sage Publication, Cambridge University Press, итд. На штандовима су се могли видети врхунски скенери, најновије базе података, електронска опрема за обезбеђење и циркулацију публикација.

Пред сваки Конгрес IFLА-е или после њега увек се одржава низ такозваних сателитских састанака и конференција. Овај пут су то биле следеће конференције: Конзорцијуми и кооперативни програми (7. август, Универзитет Лавал, Квебек); Законодавне библиотеке: партнери у развоју демократије (6-8. август, Библиотека парламента, Отава); Нестанак дисциплинарних граница у библиотекама друштвених наука: опште студије или море промена? (6-7. август, Универзитет Торонта, Торонто); Национална политика у домену наука и портали за науку (8. август, Факултет политехнике, Монтреал); Улога истраживања заснованог на чињеницама у медицинским библиотекама (9. август, Универзитет Лавал, Квебек); Генеалогија и локална историја за све – услуге за мултикултурна друштва (6-7. август, Канадски центар за генеалогију, Отава); Путовање са младима: како јавне библиотеке у ово време све бржег развоја технологија могу да привуку и задрже младе кориснике? (5-7. август, МекГил Универзитет, Монтреал); Поновно промишљање приступа информацијама: развој перспектива о садржају и испоруци информација (6-7. август, Јавна библиотека Бостона, Бостон); Од мултикултурног до интеркултурног: библиотеке повезују заједнице (5-7. авгсуст, Јавна библиотека, Ванкувер); RDA – Resource description and Access - Опис извора и приступ: утемељење, промене и примена (8. август, Квебек); Мапа као страница, мапа као штампана грађа: како се мапе уклапају са књигама и другом штампаном грађом (Конгресна библиотека, Вашингтон); Сачувати културну баштину за 21. век: текуће перспективе и нови правци) (6-8. август, Библиотеке и архиви Канаде, Отава); Библиотечке статистике за 21. век (18-19. август, Конкордиа Универзитет, Монтреал); Франкофонија и библиотеке: иновације, промене и умрежавање (3-6. август, Национална библиотека Квебека, Монтреал); Управљање знањем: примери најбоље праксе и лекције научене из Wеb 2.00 окружења (8. август, Универзитет Лавал, Квебек).

Током конференције, у среду 13. августа, у хотелу Делта одржана је Конференција директора националних библиотека света (CDNL – Conference of Directors of National Libraries), на којој је присуствовао и управник НБС Сретен Угричић. Конференцију је отворила председница CDNL-a Пени Карнаби, директорка Националне библиотеке Новог Зеланда. У име домаћина, госте је поздравио Јан Вилсон, директор Националне библиотеке и архива Канаде. Пошто је усвојен извештај из Дурбана за 2007.г. и дневни ред, састанак је настављен излагањима председнице IFLA-е Клаудије Лукс и генералног секретара Питера Лора о стратешким правцима сарадње између CDNL i IFLA-е. О заједничким активностима говорили су и представници Секције за националне библиотеке и IFLA/CDNL Алијансе за библиографске стандарде. Затим су уследила следећа излагања: Лин Бриндли, директорка Британске библиотеке, «Нацрт визије CDNL-а»; Н. Варапрасад, директор Националне библиотеке Сингапура, «Како CDNL може да одговори – један пример: нацрт пројекта Националне глобалне библиотеке» који су заједнички урадиле националне библиотеке Новог Зеланда и Сингапура; Пени Карнаби, директорка Националне библиотеке Новог Зеланда, «Постављање темеља: преглед могућих стратешких сарадника CDNL-а». У поподневној сесији директори су били подељени у више група на којима су у оквиру опште теме «Како CDNL може да повећа стратешки утицај на националне библиотеке» дискутовали на више следећих тема: «Визија CDNL-а», «Националне библиотеке као глобалне дигиталне библиотеке», «Истраживање нових модела сарадње», «Руковођење с циљем одрживости», «Регионална сарадња». У пленарној сесији пред крај састанка изнети су закључци свих радних група и предлози будуће сарадње. После процедуре реизбора руководилаца CDNL-а, састанак је завршен излагањем представника Италије о следећој конференцији CDNL која ће бити одржана у Милану 2009.године. Више о овом састанку видети на адреси http://www.cdnl.info/.
Опширнији прегледи о следећим сесијама у наредним текстовима са IFLA-e: Унеско сесија; Чување дигиталних докумената (заједничка сесија секција за Заштиту и чување, Технологију информација, Алијансе IFLA/CDNL за библиографске стандарде и Правне библиотеке); Радна група за дигиталне библиотеке (сесију водила председница IFLA-е, циљ је израда IFLA смерница за дигиталне библиотеке); Обавезни примерак аудиовизуелних докумената и мултимедија, пракса у свету (заједничка сесија секција за Аудиовизуелну грађу и мултимедије, Ауторска права и друга правна питања, Националне библиотеке и Библиографије); Обнављање и реконструкција библиотека: «вау» фактор (заједничка сесија секција за Зграде и опрему библиотека и Градске библиотеке); Превазилажење јаза: нови стручњаци и премоштавање међугенерацијских разлика (сесија Дискусионе групе Нови стручњаци), Обезбеђивање квалитета у националним библиотекама: мерење успешности и квалитативна евалуација као подршка културној баштини и истраживању (заједничка сесија секција за Националне библиотеке и за Статистику и евалуацију). Посебан чланак биће посвећен Националној библиотеци и архиву Квебека у Монтреалу.

Весна Ињац
фотографије са конгреса

http://www.ifla.org/IV/ifla74/index.htm

горе штампај пошаљи