Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Састанак уредничке радне групе пројекта The European Library


Састанак уредничке радне групе пројекта The European Library


28-29. мај 2008, Москва, Русија

У Националној библиотеци Русије у Моксви од 28. до 29. маја 2008. године одржан је Трећи састанак Уредничке радне групе (EWG – Editorial Working Group) пројекта The European Library.
Састанци Уредничке радне групе одржавају се сваке две године, претходни састанци одржани су у Лисабону (2004) и Загребу (2006). Састанак је усредиштен на могућност привлачења корисника из свих националних библиотека сарадница, те је главна тема била следеће: «Како преобразити корисничко искуство: побољшање утицаја и обогаћивање садржаја портала».
Састанку су присуствовали стручњаци из Аустрије, Француске, Немачке, Литваније, Велике Британије, Русије, Украјине, Србије, Словеније, Словачке Шведске, Шпаније, Хрватске, Русије.

Уредничка радна група пројекта The Euroepan Library бави се такозваним статичким деловима портала, то јесте оним садржајима који су некада били део пројекта Gabriel и који су сада у целости интегрисани у портал: библиотеке, изложбе, трезори, збирке.
На састанку у Загребу, договорено је да се побољша квалитет садржаја на порталу, да се прошири део посвећен изложбама и кључним темама, да се унапреди приказ и промоција збирки.
После уводног представљања извештаја и нових пројеката у оквиру портала, три стручњака су имала излагања и презентације на следеће теме: Гоогле генерација (Џон Ловери, Британска библиотека); Европска ромска дигитална збирка (Весна Ињац, НБС), Промоција The Euroepan Library у Шпанији и Латинској Америци (Арасели Санчез-Пињол де Анта, Национална библиотека Шпаније).
У поподневној сесији Сели Чемберс из канцеларије пројекта у Хагу говорила је о могућностима побољшања утицаја и обогаћивања садржаја портала. Договорено је да се виртуелна изложба библиотечких зграда свих националних библиотека Европе прошири додатним садржајима, да се повећа број збирки, који тренутно износи 371, и да се унапреди њихов квалитет, да се у портал укључе виртуелне и стварне изложбе других библиотека сарадница, да се одабере одређена тема, са листе од десет понуђених, која ће бити прва заједничка тематска изложба свих сарадница портала.
Ноеми Лекен, из Француске националне библиотеке, представила је извештај о развоју дигиталне збирке њихове библиотеке Gallica 2, која обједињује нови дизајн са новим садржајима и приказом збирке.
Другог дана скупа представљен је извештај о маркетингу пројекта, о новим пројектима, а округли сто био је посвећен размени искустава о промоцији The Euroepan Library у свим библиотекама сарадницама.
На поподневном семинару састанку се прикључило око двадесетак библиотекара из руских библиотека којима је представљен пројекат The Euroepan Library. Циљ семинара је био да се са становишта руских библиотекара који раде са корисницима укаже на могућности коришћења свих извора доступних преко портала.
Циљ је такође био да се види на који начин канцеларија пројекта може да помогне бољој промоцији портала и његових сервиса за крајње кориснике. Договорено је да би све библиотеке требало на своје сајтове да поставе «Mini Search Box», да израде промоционе материјале који би били преведени на све језике библиотека сарадница.

Весна Ињац

горе штампај пошаљи