Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Састанак контакт групе пројекта The European Library


Састанак контакт групе пројекта The European Library


Хаг, 19-20. мај 2008.

У Краљевској библиотеци Холандије у Хагу од 19. до 20. маја одржан је састанак контакт групе пројекта The European Library. Састанку су присуствовали представници из националних библиотека следећих земаља: Холандија, Велика Британија, Швајцарска, Француска, Исланд, Србија, Аустрија, Словачка, Мађарска, Шпанија, Шведска, Ирска, Пољска, Чешка Република, Словенија, Литванија, Немачка.

На почетку састанка представљен је извештај са прошлог састанка и дат преглед реализованих активности. Потом је преиспитана нова улога Контакт групе имајући у виду многе новопокренуте пројекте. ТЕL канцеларија не може да зна кога треба контактирати у свакој појединој библиотеци за различита питања, те је договорено да свуда постоји само једна кључна контакт особа која ће координирати остале чланове свог ТЕL тима по потреби. Затим је представљена анализа ризика пројекта. У дискусији су разматрана питања финансијске нестабилности библиотека сарадница, недостатак националних средстава за дигитализацију, сумња националних библиотека у повратак уложених средстава, питања копирајта, малог броја корисника портала, бренда, потешкоћа у дефинисању посебних корисничких група, недостатак планирања у погледу меморисања и управљања садржајима, Други део састанка посвећен је разматрању увођења Web 2.0 и 3.0 технологије, као и о омогућавању другим оргаизацијама и институцијама да преузимају податке са портала The European Library. То је посебно битно када је реч о захтеву других библиотека сарадница за слободно преузимање библиографских записа. Трећи део састанка био је посвећен теми кључних индикатора успешности. Националне библиотеке користе потпуно различите параметре за мерење успешности и њих под хитно треба ускладити. Предложено је да све библиотеке примењују Google аналитику и статистику, како би се уједначили критеријуми. Затим је уследио део са извештајима о порталу The European Library и другим пројектима: Извештај са састанка управног одбора пројекта од марта 2008, Извештај о маркетингу, о уредништву пројекта, о техничким и метадата подацима, о пројектима ТЕLPlus, ЕDL, Fumagaba, Еuropeana.

Другог дана састанка организована је заједничка радионица са око тридесет представника асоцијација LIBER и CERL и, по први пут, са представницима Корисничког саветодавног тела пројекта The European Library који је недавно основан. Тема радионице била је «Шта је будућност библиотечких портала». По групама је урађена PESTLE анализа дигиталног библиотечког окружења (анализа пројекта у погледу трендова везаних за политику, економију, друштво, културу, технологију, права и окружење). На крају ове изузетно успешне радионице дате су препоруке за будући развој библиотечких портала.

Весна Ињац

http://www.theeuropeanlibrary.org/portal/organisation/about_us/useradvisory_en.html

горе штампај пошаљи